ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόβος... μόλυνσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό

09:12 - 10 Μαρ 2020 | Οικονομία
Φόβος... μόλυνσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό
«Καμπανάκι» χτυπά ο ΣΕΒ για την επίδραση του κορονοϊού στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία στο έλεος της επιδημίας που βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά».

Τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε 84. Οι 56 συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ταξιδιωτική ομάδα, η οποία μετέβη στα τέλη Φεβρουαρίου στους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ. Για τέσσερα άτομα παραμένει άγνωστο πως μολύνθηκαν. Σε σοβαρότερη κατάσταση ένας 66χρονος που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Πώς η εξάπλωση αυτή επηρεάζει την οικονομία;

«Οι εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη εξάπλωση των επιπτώσεων του κορονοϊού (COVID-19), αναμένεται να αντιστρέψουν το εν γένει καλό οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία», αναφέρει ο ΣΕΒ στην – δυσοίωνη – πρόβλεψή του.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, «έχουν, ήδη, αρχίσει να φαίνονται κάποια προβλήματα στον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως η κίνηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αφίξεις στο «Eλ. Βενιζέλος», η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Επιβράδυνση της ανάπτυξης 

Και πριν καλά καλά προλάβουν να φανούν οι επιπτώσεις του Covid-19, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Βασιζόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2019 αλλά και την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας για το σύνολο του 2019, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων σημειώνει ότι «η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 περιορίστηκε σε 1,9%, όσο και το 2018, καθώς στο 4ο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση (+1% έναντι +2,2% στο εννεάμηνο), λόγω και της απουσίας των ενισχυτικών της ζήτησης παραγόντων που συνδέονται με την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών της 7/7/2019».

«Αντίθετα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, από τον ΣΕΒ είχε επισημανθεί ότι η επίτευξη του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης άνω του +2% το 2019 θα ήταν δύσκολη», υπογραμμίζεται στην ανάλυση. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε λόγο για +2,0% (Κρατικός Προϋπολογισμός 2020), ενώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για +2,2% (Χειμερινές προβλέψεις 2020).

Βαρίδια και στηρίγματα

Αν και η ιδιωτική κατανάλωση επιταχύνθηκε στο +1,8% το 4ο τρίμηνο από +0,5% στο εννεάμηνο, οι εξαγωγές απογοήτευσαν με αύξηση μόλις +1%, σε σχέση με το +6,3% του εννεαμήνου. Ταυτόχρονα, η επιτάχυνση των επενδύσεων σε πάγια (+14,4% έναντι +1,5% στο εννεάμηνο) αντισταθμίστηκε από την αρνητική συμβολή της μεταβολής των αποθεμάτων. Άσχημα νέα και από την πορεία της δημόσιας κατανάλωσης που έπεσε κατά -1,4% το 4ο τρίμηνο έναντι +3,4% στο 9μηνο και +2,1% στο σύνολο του 2019.

«Η επίτευξη του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης +2% το 2019, απαιτούσε», σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «πολύ μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων το 4ο τρίμηνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ως αποτέλεσμα της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την άνοδο της δημόσιας κατανάλωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 (+5,1%), συγκράτησαν την περαιτέρω επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Που θα κριθούν όλα

Η κυβέρνηση «τρέχει» μέτρα στήριξης απέναντι στον κορονοϊό. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πακέτο οικονομικών μέτρων στήριξης για κλάδους και περιοχές που πλήττονται από τον ιό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Andrew McDowell με στόχο και «την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις νέες προκλήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό».

Το ζήτημα οικονομικής θωράκισης αναμένεται τώρα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου, όταν και όλα τα κράτη – μέλη θα ζητήσουν τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση που φέρνει ο ιός.

Ωστόσο, πέρα από τις εσωτερικές κινήσεις, καθοριστικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι και οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, «η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και των κεφαλαιαγορών προοιωνίζουν», κατά τον ΣΕΒ, «υφεσιακές επιπτώσεις σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά».

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 21:28 - 09 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.