ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Έρχονται κι άλλα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και τράπεζες

11:38 - 15 Μαρ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Έρχονται κι άλλα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και τράπεζες
«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της αναφορικά με τις παρεμβάσεις, που σχεδιάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, εστιάζοντας σε τρεις τομείς: ενίσχυση της δημόσιας υγείας, παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και διασφάλιση των θέσεων εργασίας». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας με ακόμα 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών. Μάλιστα εκτιμάται, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το πρόσθετο ποσό για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Δυνατότητα αναστολής πληρωμών προς τις επιχειρήσεις

Στο ζήτημα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, 92.000 επιχειρήσεις οι οποίες διακόπτουν τη δραστηριότητα τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, έχουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σε αρχικό στάδιο για τέσσερις μήνες για τις φορολογικές υποχρεώσεις και για τρεις μήνες για τις ασφαλιστικές με δυνατότητα επέκτασης. Παράλληλα, σχετικές προβλέψεις υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται. 

Εξετάζεται η αναστολή καταβολής τοκοχρεολυσίων

Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, εξετάζονται πρωτοβουλίες για αναστολή καταβολής τοκοχρεολυσίων, αλλά και δόσεων ρυθμίσεων δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης εργαζομένων

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως προχωρά η νομοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος στήριξης 390.000 εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία εξαιτίας της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους

Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει:

  • την οικονομική ενίσχυση (αποζημίωση ειδικού σκοπού, έκτακτο επίδομα)
  • τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και
  • την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ποιες θα είναι οι ελληνικές διεκδικήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

Τελευταία τροποποίηση στις 12:05 - 15 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.