ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Αργότερα ο στόχος για πλεόνασμα-Εξαιρούνται οι δαπάνες του κορονοϊού

12:10 - 17 Μαρ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Αργότερα ο στόχος για πλεόνασμα-Εξαιρούνται οι δαπάνες του κορονοϊού
Μεγάλο δημοσιονομικό χώρο εξασφάλισε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα τεθεί αργότερα και θα εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για τον κορονοϊό.

«Αυτό που διεκδικούσαμε ως χώρα μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 δεν υφίσταται το 3,5%. Δεν έχει μπει όρος ή ποσοστό, θα εξαρτηθεί από την πορεία της κρίσης. Οι πιθανές απώλειες που θα έχουμε στο ΑΕΠ και οι δαπάνες που θα γίνουν για επιδόματα δεν θα προσμετρηθούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα. Από τον όποιο στόχο τεθεί αργότερα, θα εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για τον κορονοϊό».

«Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί αύριο ή μεθαύριο σε πλήρη συντονισμό του οικονομικού επιτελείου με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας» επεσήμανε, ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις, πρωτοβουλία που ελήφθη από κοινού με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου οι τράπεζες για τις ενήμερες επιχειρήσεις έως τις 31-12-2019 δίνουν παράταση στα χρεολύσια περίπου για έξι μήνες.

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν δήλωσε ότι η ΠΝΠ που εκδόθηκε δεν κάνει διάκριση μεταξύ εταιρειών που έκλεισαν με αυτές που είχαν μεγάλη μείωση τζίρου. Δίνεται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3 και 4 μήνες αντίστοιχα και αναστολή από κάθε φορολογική υποχρέωση σε επιχειρήσεις που κλείνουν.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν, είπε πως έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης επιδόματος.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, έχουμε δώσει στην υγεία επιπλέον 85 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει υπέρβαση 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Διαβάστε επίσης:

Η οικονομία στην εντατική–Αριθμητήριο για τον «κουμπαρά» της κρίσης




Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 17 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.