ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi για Eurogroup: Καλή αρχή, αλλά ανεπαρκής σε αποφάσεις

15:31 - 17 Μαρ 2020 | Οικονομία
Citi για Eurogroup: Καλή αρχή, αλλά ανεπαρκής σε αποφάσεις
Ως μία καλή, αλλά ανεπαρκή αρχή χαρακτήρισε η Citigroup, το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με την Citi να τονίζει πως έπρεπε να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, δεδομένης της έκτασης, που έχει πάρει η εξάπλωση του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο Eurogroup παρουσιάστηκε η πρώτη σειρά μέτρων, σύμφωνα με τα οποία τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στηρίζουν τους εργαζομένους που πλήττονται.

Το δεύτερο σύνολο μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει την επενδυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 37 δισ. ευρώ και άλλα 28 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, με συνολικό ποσό 65 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), εξηγεί η Citi.

Το Eurogroup, επισημαίνει, ότι "εκτός από τους ισχυρούς δημοσιονομικούς μας σταθεροποιητές, τα συνδυασμένα δημοσιονομικά μέτρα και τα εθνικά και ευρωπαϊκά επίπεδα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1% περίπου του ΑΕΠ και τα συνδυασμένα μέτρα ρευστότητας σε περίπου 10% του ΑΕΠ", ενώ τα τελευταία λαμβάνουν μορφή δημόσιων καθεστώτων εγγύησης και πληρωμών αναβαλλόμενου φόρου.

Παράλληλα, η Citigroup αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να πούμε για τη δήλωση, εκτός από το γεγονός ότι «κάνει tick» στα περισσότερα κουτάκια από την άποψη του συντονισμού, της ευελιξίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, σηματοδοτεί και υπόσχεται να κάνει περισσότερα όσο και όταν χρειαστεί. Ωστόσο, το Eurogroup δεν αναφέρθηκε σε κανένα πιθανό ρόλο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 ως διάδοχος του EFSF.

Η Citigroup υποστηρίζει ότι σε αυτό το στάδιο η δημοσιονομική απάντηση δεν φαίνεται να είναι αρκετή σε σχέση με το προβλεπόμενο χτύπημα για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα η Citi ψαλίδισε κατά 2,2% στο -1,1% και άλλο ένα -0,2% από το 2021 στο 1,2% τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Τέλος, αναμένει το μεγαλύτερο χτύπημα να σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει προς την τάση μόνο κατά το 4Q20. Οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω και εκτιμά ότι το χάσμα παραγωγής θα διευρυνθεί κατά περίπου 2,5% το 2020-21.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Citi: Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020-Η αβεβαιότητα είναι τεράστια

Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 17 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.