ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Ρήτρα απολύσεων στα μέτρα- Πρόβλεψη για τα ενοίκια καταστημάτων

09:56 - 18 Μαρ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Ρήτρα απολύσεων στα μέτρα- Πρόβλεψη για τα ενοίκια καταστημάτων
Την εκτίμηση ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα η ανάπτυξη θα είναι μηδενική φέτος την ώρα που η Ευρώπη θα πάει στο -1,5% περίπου έκανε μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό το πακέτο που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι θα ανέρχεται συνολικά στα 3,8 δισεκ. ευρώ.  «Θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις. Ήδη το πρώτο πακέτο μέτρων υλοποιήθηκε με αιχμή τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω του κλεισίματος των σχολείων. Υπάρχει υπέρβαση κατά 200 εκατ. στον προϋπολογισμό του υπ. Υγείας και βέβαια ό,τι ζητήσει θα το έχει».

«Ακολουθεί το δεύτερο πακέτο σήμερα και βέβαια θα ακολουθήσουν ανάλογα με τις εξελίξεις κι άλλα.  \Στα 2 δισεκ. είναι το δημοσιονομικό κόστος στο πακέτο. Είναι, επίσης, άλλο 1,8 δισεκ. ευρώ από το ειδικό ταμείο στην ΕΕ που σχηματοποιείται άμεσα», τόνισε.

«Η Ελληνική πλευρά θα καταθέσει σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αποτυπωθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Θα δοθεί 1 δισεκ. στις επιχειρήσεις και 1 δισεκ. σε εργαζόμενους σε αυτοαπασχολούμενος, σε  ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν δικές τους δουλειές και εργαζόμενους. Η περίμετρος ανέρχεται στους 700.000 εργαζόμενους» είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε «Θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται τα μέτρα υπερβαίνουμε το 1,5% του ΑΕΠ και θα το ξεπεράσουμε. Επίσης, σήμερα θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις σε ενοίκια σε περιπτώσεις μαγαζιών που κλείνουν. Θα υπάρξουν προβλέψεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου.

Ξεκαθάρισε δε ότι «καμία επιχείρηση δε θα λάβει στήριξη εάν προχωρεί σε απολύσεις».

Σε σχέση με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σημείωσε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για να μην αλλάξουν φέτος κι άρα δε θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, έστειλε ένα σαφές μήνυμα ν στηρίξουν και όσα φυσικά πρόσωπα είναι σε δυσκολία.

«Πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για φυσικά πρόσωπα το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών» ανέφερε ενώ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθετος περιορισμός των λειτουργιών στα καταστήματα. «Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν μέτρα για την αποφυγή επαφής των εργαζομένων με τους πελάτες. Δεν μπορεί ώρα να γίνονται π.χ. ενημερώσεις βιβλιαρίων», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «Ο όποιος δημοσιονομικός στόχος, οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη γίνει και αφορά τομείς ρευστότητας, υγείας και κοινωνικής συνοχή εξαιτίας της  πανδημίας εξαιρείται από δαπάνες για την προσμέτρηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος.»

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:

Τι ανακοινώνει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Μητσοτάκης: Ρίχνουμε 2 δισ. ευρώ στην οικονομία-Στηρίζουμε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 18 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.