ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Νάρκη επιταγών» απειλεί μικρές επιχειρήσεις και την οικονομία

19:40 - 18 Μαρ 2020 | Οικονομία
«Νάρκη επιταγών» απειλεί μικρές επιχειρήσεις και την οικονομία
Τη ρύθμιση του θέματος των μεταχρονολογημένων επιταγών αναμένει η αγορά, διαφορετικά όπως μεταφέρεται στο Reporter.gr, επίκειται ένα «τσουνάμι» αθέτησης πληρωμών και πτωχεύσεων.

Το όλο θέμα αναγνώρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα κυβερνητικά μέτρα.

«Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν πολλά θέματα για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι μεταχρονολογημένες επιταγές, που θα εξεταστούν και θα αντιμετωπιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα» είπε.

Αντίστοιχα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «εκκερεμεί η εξεύρεση λύσης, πιθανόν μέσω μιας ειδικής χρηματοδότησης με όρους κρίσης, για τη διαχείριση του θέματος των επιταγών και του ιδιωτικού χρέους μεταξύ των φορέων της αγοράς. Παραμένουμε σε αναμονή της περαιτέρω  εξειδίκευσης των μέτρων ανά υπουργείο, καθώς  και όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν και χρήζουν διευκρινίσεων ή ακόμα και συμπληρώσεων. Η ένταξη στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που δεν έκλεισαν, αλλά δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας και βλέπουν  τεράστια πτώση στους τζίρους τους είναι απολύτως απαραίτητη» αναφέρει ο ΕΣΑ ενώ και η ΕΣΕΕ επισημαίνει:

«Η επιδότηση του επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ενίσχυση κατά 250 εκ. ευρώ των πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δημιουργήσουν ανάσχεση στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους που είναι σε θέση να τα εκμεταλλευθούν.

Για την ΕΣΕΕ όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν αυτή την ώρα οι μικρές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους και οι αυτοαπασχολούμενοι που συντηρούσαν ολόκληρες οικογένειες, οι οποίοι πληρώνουν ταυτόχρονα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και δεν έχουν τα οικονομικά αποθέματα για να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο τοξικό οικονομικό περιβάλλον. Γι’ αυτό, πέρα από την ενδυνάμωση των ενισχύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, πρέπει και οι Τράπεζες να διευρύνουν άμεσα τη δική τους παρέμβαση, διευκολύνοντας ουσιαστικά και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πάσης φύσεως δανειακές υποχρεώσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε: α) ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για μέλη ΟΕ και ΕΠΕ β) δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισης των επιταγών που λήγουν και γ) δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τα προσωπικά δάνεια των επιχειρηματιών, στο βαθμό που οι ρυθμίσεις αναφέρονται στα επιχειρηματικά τους δάνεια.

Αυτή την ώρα χρειάζεται όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η εμπιστοσύνη στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και η κοινωνική αλληλεγγύη θα επιτρέψουν την συντόμευση των δεινών που επέφερε η πανδημία στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους, στους αυτοαπασχολουμένους και σε όλους τους πολίτες. Σε αυτήν την εθνική μάχη η ΕΣΕΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.