ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται, πώς θα το λάβουν

09:05 - 20 Μαρ 2020 | Οικονομία
Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται, πώς θα το λάβουν
Ένας από τους βασικούς άξονες του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης απέναντι στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Ελλάδα, είναι η στήριξη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της νόσου.

Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε ανακοινωθεί, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και αποσαφηνίστηκε αυτή την Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο αυτού του ειδικού μηχανισμού στήριξης, προβλέπεται η αποζημίωση των 800 ευρώ για εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχείρηση που η λειτουργία της ανεστάλη με κρατική εντολή.

Το ποσό αυτό καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει να καταβάλλει λόγω ανωτέρας βίας. 

Την αποζημίωση θα λάβουν οι εργαζόμενοι στις αρχές Απριλίου, αφού προηγηθεί η διαδικασία δήλωσης αρχικά από τον εργοδότη και την επιχείρηση και στη συνέχεια από τον ίδιο τον εργαζόμενο στο σύστημα της «Εργάνης». Δείτε αναλυτικά τα βήματα εδώ.

Επέκταση και για τον Απρίλιο

Όπως ανακοίνωσε στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μέτρο αυτό επεκτείνεται έως τα τέλη Απριλίου και για όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους.

Ποιοι οι νέοι δικαιούχοι

Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1 Μαρτίου μέχρι 18 Μαρτίου 2020.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Μαρτίου, έχουν χαθεί περίπου 41.000 θέσεις εργασίας, από επιχειρήσεις που πανικοβλήθηκαν απέναντι στη νέα και αχαρτογράφητη συνθήκη που επέφερε ο κορονοϊός στην αγορά και στα καταστήματα.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση θέσπισε στη δεύτερη δέσμη μέτρων ρήτρα μη απόλυσης προκειμένου να διακόψει αυτό το «κύμα» απολύσεων. Έτσι, οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση και οποιαδήποτε άλλη μορφή στήριξης, μόνο στην περίπτωση που διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Πώς θα δοθεί το επίδομα

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν αίτημα για να λάβουν το επίδομα σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί εντός των ημερών.

Η ΠΝΠ που θα εκδοθεί θα ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το αίτημα για τη λήψη του θα υποβληθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, μέσα στο περιβάλλον του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν με τους κωδικούς του Taxisnet και θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Αφού η διασταύρωση κριθεί επιτυχής, θα πιστώνεται το ποσό των 800 ευρώ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σε ότι αφορά στους ωρομίσθιους υπαλλήλους λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας.

Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 00:35 - 20 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.