ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τρίτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις

12:02 - 20 Μαρ 2020 | Οικονομία
Το τρίτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις
Το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνέχεια του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού. «Με αναστολές πληρωμών δανείων, φόρων και εισφορών καλύπτουμε όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισήμανε ότι συνολικά τα μέτρα μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ. Από αυατά τα 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ συνολικά 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και ελεύθεροι επιχειρηματίες, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού υπολογίζεται ότι πλήττονται περισσότερο. Σε 440.000 επιχειρήσεις και μηνιαίο τζιρο 6,5 δισ. ευρώ πηγαίνει η στήριξη του κράτους, με τον υπουργό να ανακοινώνει ότι αναλυτική λίστα των κωδικών των κλάδων που θα πριμοδοτηθούν, θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας.

Τριτο πακέτο

Στην εισαγωγή του ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για υιοθέτηση ενός νέους προγράμματος αγοράς ομολόγων, που όπως είπε «είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί – για το νέο πρόγραμμα – τίτλοι.  Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση».

Στο πλαίσιο αυτό στήνεται το τρίτο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε και περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

Ιδιωτικό χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι τράπεζες και διαχειριστές δανείων απόφασισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Ανακοινώθηκαν λοιπόν και επίσημα οι διευκολύνσεις στα δάνεια όσων πλήττονται για τρεις μήνες. «Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα  αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών».

Κατόπιν αυτής της παρέμβασης, είπε ο υπουργός, «καλύπτουμε με αναστολές πληρωμών δανείων, φόρων και εισφορών όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Τα 800 ευρώ

Για το επίδομα των 800 ευρώ είπε πως μετά την απόφαση της επέκτασής του που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του, θα δοθεί συνολικά σε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους και ελευθερους επαγγελματίες. Το κόστος αυτής της παρέμβασης ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισ. ευρώ, τόνισε. Επίσης διευκρινίστηκε ότι θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν εντός Μαρτίου. Η ενίσχυση είναι ακατάσχετη.

Η λίστα με τους κωδικούς των κλάδων που πλήττονται δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι δυναμική και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως είπε ο υπουργός. Δείτε όλη τη λίστα ΕΔΩ

Συνολικά στη λίστα εντάσσονται πάντως 440.000 επιχειρήσεις, που κάνουν μηνιαίο τζιρο 6,5 δισ. ευρώ.
 
Δώρο Πάσχα
 
Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ακέραιο, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα η καταβολή του δώρου Πάσχα να γίνει μεταγενέστερα, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους».

Επίσης 108.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα λάβουν έκτακτο δώρο. Γιατροί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και εργαζόμενοι στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, θα πριμοδοτηθούν, καθώς σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού.

Το σύνολο των μέτρων διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 10 δισ. ευρώ και θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 20 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.