ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deloitte: Δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων, λόγω κορονοϊού- Τα βασικά σημεία

16:19 - 23 Μαρ 2020 | Οικονομία
Deloitte: Δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων, λόγω κορονοϊού- Τα βασικά σημεία
Η Deloitte ξεχωρίζει τα βασικά σημεία της δεύτερης δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού αναφορικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

1 Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών επιχειρήσεων

Αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου οι οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές: - Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α. και είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο - Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα. - Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

2 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Υλοποίηση διευρυμένου πλαισίου χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν.

3 Εργαζόμενοι

Αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Μαρτίου για (4) μήνες για τους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

4 Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, αναβάλλονται για (4) μήνες όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.

5 Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

6 Μέτρα για επιχειρήσεις- εργοδότες

- Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. - Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Σημείωση: Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

7 Μείωση συντελεστή ΦΠΑ

Μειώνεται μέχρι τέλους του έτους στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% στα προϊόντα:

α) μάσκες και γάντια,

β) αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

γ) σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και

δ) αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών

8 Καταβολή μειωμένου μισθώματος επαγγελματικού ακινήτου

Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου (σε περίπτωση που το νοικιάζουν). Ομοίως και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών για 4 μήνες των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

9 Αποπληρωμή από την ΑΑΔΕ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

10 ΕΝΦΙΑ 2020

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

11 Τραπεζικό σύστημα

Αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα 18.3.2020 μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31/12/2019.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείται με τους αναλυτές της Deloitte

Μαρία Τρακάδη Tax & Legal Leading Partner [email protected] Τηλ.: 210 6781260, Κιν: 6945855316

Ηλίας Κοϊμτζόγλου Legal Partner [email protected] Τηλ.: 210 6781291, Κιν: 6946789080

Θωμάς Λεβέντης Tax Partner [email protected] Τηλ.: 210 6781262, Κιν: 6948681708

Κωνσταντίνος Ρουμπής Tax Partner [email protected] Τηλ.: 210 6781297, Κιν: 6951976170

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.