ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες κινήσεις «οξυγόνου» με ένταξη ΚΑΔ κι επιστροφές φόρων

09:12 - 27 Μαρ 2020 | Οικονομία
Νέες κινήσεις «οξυγόνου» με ένταξη ΚΑΔ κι επιστροφές φόρων
Η δραματική κατάσταση η οποία επικρατεί στην οικονομία οδηγεί κάθε μέρα το οικονομικό επιτελείο στο να λαμβάνει σχεδόν κάθε μέρα νέα μέτρα ώστε να κρατηθούν στη ζωή όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται σήμερα νέα διεύρυνση της λίστας των επιχειρήσεων που πλήττονται με την συμπερίληψη Δευτερευόντων ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος). Πρόκειται για επιχειρήσεις που αν και ήταν σε κλάδους που πλήττονταν, λόγω του ότι είχαν βασικό ΚΑΔ διαφορετικό από αυτούς που είχαν ανακοινωθεί, έμειναν αρχικά έξω από την περίμετρο προστασίας. Το μέτρο αφορά πολλές επιχειρήσεις που από τη δευτερεύουσα δραστηριότητα έχουν τελικά τα πιο σημαντικά έσοδα από ό,τι από τον βασικό ΚΑΔ. Μάλιστα βροχή είχαν καταφτάσει τα αιτήματα και οι επιστολές το Υπ. Οικονομικών από πολλές εταιρίες που είχαν αποκλειστεί από τις αρχικές αποφάσεις και ζητούσαν την ένταξή τους στην περίμετρο προστασίας.

Σημειώνεται ότι έχουν ξεπεράσει πλέον τις 250.000 οι επιχειρήσεις, που κατέθεσαν δηλώσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να ενταχθούν στα μέτρα προστασία. Στις επόμενες 5 ημέρες αναμένεται ο αριθμός τους να τετραπλασιαστεί. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ χθες το απόγευμα ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν μπει ήταν 105.708, μέσα σε λίγες ώρες είχαν υπερδιπλασιαστεί και είχαν φτάσει στις 233.027!

Στο μεταξύ με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να είναι «βουνό», καθώς τελειώνει το μήνας, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ιεραρχήσει ανάγκες και να δώσει οξυγόνο και ρευστότητα στην οικονομία.

Ήδη είναι σε τελική φάση επεξεργασίας το πλαίσιο των κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ με τη μορφή επιστρεπτέων προκαταβολών και των εγγυοδοτούμενων από το κράτος δανείων για κεφάλαια κίνησης ως 6 δισ. Επίσης έρχεται και η χορήγηση με άμεσες διαδικασίες των επιστροφών φόρου. Συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, η επιστροφή διενεργείται άμεσα σε εκκρεμείς κατά την 20/3/2020 υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικό αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των 30.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο.

Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020, ενώ για όσες επιστροφές φόρων γίνουν με αυτήν τη διαδικασία, θα διενεργηθούν σε δεύτερη φάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Επίσης με μια σειρά αποφάσεων, μειώνεται δραστικά ο ΦΠΑ από 24% σε έως και 6%, όπως σε σειρά προϊόντων όπως:

  • Μάσκες προστασίας και γάντια 
  • Αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη, εμποτισμένα με απιονισμένο νερό, που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες
  • Παρασκευάσματα τύπου χλωρίνης
  • Αντισηπτικά
  • Μαντηλάκια που διαθέτουν αλκοόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη)
  • Αλκοολούχες λοσιόν
  • Απολυμαντικά προϊόντα για τον καθαρισμό χώρων νοσοκομείων ή ιατρικών εργαλείων 

Επιπλέον, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών και υπηρεσιών, στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς με φορέα του δημοσίου τομέα ή με ΝΠΙΔ, που έχει συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό, καθώς τις τελευταίες ημέρες πολλές εταιρείες προχωρούν σε δωρεές υγειονομικού υλικού και ιατρικών μασκών προς το ΕΣΥ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:13 - 27 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.