ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Corona-bond: Παράταση στην ελληνική εξίσωση της χρηματοδότησης του πακέτου μέτρων

10:37 - 27 Μαρ 2020 | Οικονομία
Corona-bond: Παράταση στην ελληνική εξίσωση της χρηματοδότησης του πακέτου μέτρων
Η αναβολή αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έκδοση ενός Corona – bond και η επεξεργασία σεναρίων ενεργοποίησης γραμμών χρηματοδότησης μέσω ESM χωρίς μνημόνιο δεν καθαρίζουν το τοπίο, όπως θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο για το παζλ των χρηματοδοτήσεων των μέτρων. Την ώρα που όλοι τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, μια αναβολή δημιουργεί προβληματισμό για το πώς θα κινηθεί και η Ελλάδα, που συν τοις άλλοις έχει και τα γνωστά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κινηθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε σχέση με τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης.

Πέρα από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, που πιέζεται λόγω και της πορείας των εσόδων και επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο, είναι και το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποτελέσει «χρυσή» εφεδρεία. Άλλωστε για κάθε απόφαση χρειάζεται η Αθήνα να λάβει την άδεια των θεσμών, καθώς τα χρήματα αυτά μπορούν να κατευθυνθούν μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πώς θα καταλήξει η συζήτηση για τις χρηματοδοτήσεις του ESM. Προβλέπεται να μπορεί

να πάρει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) μπαίνοντας όμως σε προληπτική γραμμή (ECCL) στήριξης,

δηλαδή μνημόνιο, εκτός αν ληφθούν άλλες αποφάσεις από την ηγεσία της ΕΕ.

Παράλληλα, όπως προτείνει ο ΣΕΒ, θα πρέπει να η Ελλάδα να βγει και πάλι στις αγορές. Βέβαια η συγκυρία είναι περίεργη. Από τη μία επίκεινται μεγάλες εκδόσεις από όλες τις χώρες κι από την άλλη το spread έχει αποκλιμακωθεί. Με βάση τη φετινή δανειακή στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ προβλέπεται άντληση 7 δισ. φέτος από τις αγορές. Κι αυτό την ώρα που η ένταξη στο QE δίνει αέρα για εκδόσεις ομολόγων αξίας 12 - 13 δισ. ευρώ, τα οποία θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη δευτερογενή αγορά.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

Άκαρπη η Σύνοδος Κορυφής της διχασμένης Ευρώπης: Όλο το παρασκήνιο

 

Σύγκρουση Μέρκελ - Λαγκάρντ: «Αντάρτικα» και τελεσίγραφα

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 27 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.