ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχειρήσεις: Τι προβλέπουν οι επόμενες «ενέσεις» ρευστότητας από κρατικές επιδοτήσεις

10:00 - 04 Απρ 2020 | Οικονομία
Επιχειρήσεις: Τι προβλέπουν οι επόμενες «ενέσεις» ρευστότητας από κρατικές επιδοτήσεις
Στη λογική της βήμα – βήμα στήριξης επιχειρήσεων κι εργαζομένων επιμένει η κυβέρνηση αναμένοντας και τις αποφάσεις του Eurogroup ώστε να δει ποια ταμειακά περιθώρια θα έχει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τηλεόραση του ALPHA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μπορεί να επαναληφθούν τον επόμενο μήνα, χωρίς το «μαξιλάρι». Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ρίχνουμε σταδιακά τα όπλα στη μάχη και ταυτόχρονα κρατάμε καύσιμα για την επόμενη ημέρα». Επανέλαβε, παράλληλα, πως μεσούσης της κρίσης υπάρχει αύξηση δαπανών για «δίχτυ ασφαλείας».

Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το «πράσινο φως» που άναψε η Κομισιόν στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που στόχο έχει τη στήριξη της οικονομίας. Σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωτοφανή ταχύτητα ενέκρινε το αίτημα μας για την δημιουργία Εγγυοδοτικού Ταμείου έως του ποσού των 2.000.000.000 ευρώ, με τα οποία οι τράπεζες, άμεσα θα μοχλεύσουν δάνεια Κεφαλαίου Κινήσεως έως 7.000.000.000 ευρώ. Η επανεκκίνηση της Οικονομίας μας εξασφαλίζεται».

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «με την έγκριση των 2 δισ. ευρώ μας επιτρέπεται από χρήματα του ΕΣΠΑ να φτιάξουμε εγγυοδοτικό ταμείο για να μοχλεύσουμε στην αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια». «Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%» τόνισε ο υπουργός. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν με βάση το πρόγραμμα αυτό το κράτος  εγγυάται μέχρι το 80% του ποσού κατά μέγιστο. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται περαιτέρω με τον περιορισμό της έκθεσης του κράτους στο 40% του όγκου των δανείων που χορηγεί ένας ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η άμεση διαθεσιμότητα της στήριξης υπό ευνοϊκούς όρους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέτρο περιλαμβάνει επίσης ελάχιστες αμοιβές και διασφαλίσεις για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χορήγηση των ενισχύσεων από τις τράπεζες στους δικαιούχους που τις έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό από χθες και μέχρι 10 Απριλίου είναι ανοικτή η πλατφόρμα My Business Support για αιτήσεις για χαμηλότοκα δάνεια 1 δισ. από το κράτος. Επιπλέον, από τις 9 ως τις 16 Απριλίου ξεκινούν και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης και κατάρτισης των 600 για επιστήμονες με αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, μετά τις αντιδράσεις στην αγορά προωθείται ειδικό πρόγραμμα για κάλυψη των επιταγών προκειμένου να καλυφθούν ποσά που για πολλούς κομιστές (που δεν έχουν ανοικτά πλαφόν στις τράπεζες) είναι απαραίτητα για την επιχειρηματική τους επιβίωση.

Σε σχέση με το ΕΣΠΑ υπολογίζεται πως οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων).

Επιπλέον, μένει να εξειδικευτεί το πρόγραμμα της  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δάνεια στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για κάλυψη των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο. Πρόκειται για το SURE programme, ύψους 100 δισ. ευρώ, που όταν εγκριθεί, η Ελλάδα θα εντάξει σχετικές δαπάνες για τα 800 ευρώ που θα κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ μόνο για τον μήνα Απρίλιο.

Στη βάση αυτή, η αισιόδοξη πρόβλεψη μέχρι στιγμής του οικονομικού επιτελείου για την ύφεση είναι για 3%- 4%, όπως είπε χτες ο κ. Σταικούρας στον ALPHA. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει σημαντικά το β’ εξάμηνο και να καλύψει ένα μέρος της ύφεσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:04 - 04 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.