ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα για άμεση έξοδο στις αγορές

13:24 - 09 Απρ 2020 | Οικονομία
Μηνύματα για άμεση έξοδο στις αγορές
Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του ΣΕΒ για έξοδο στις αγορές ήλθε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας να σημειώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την έκδοση χρέους. Ειδικά τώρα που δεν έχουν ξεκινήσει μαζικές εκδόσεις και οι τιμές των 10ετών μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι σε καλό επίπεδο (χτες ήταν στο 1,8%).

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank «η χώρα κερδίζει τις θετικές εντυπώσεις στον υγειονομικό τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες» και πρότεινε: «η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει κάποια ποσά από τις αγορές. Η Ελλάδα επίσης μπορεί να συμμετάσχει στα εργαλεία ρευστότητας». Συνέστησε δε, στην προσπάθεια ανάκαμψης να διατηρήσουμε το έλλειμμά μας στο μέσο επίπεδο της ευρωζώνης και να μην ξεχωρίσουμε αρνητικά.

Στο μεταξύ λίγες μέρες πριν ο ΣΕΒ στο καθιερωμένο δελτίο του για την ελληνική οικονομία είχε αναφέρει ότι εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε δανεισμό, η τωρινή συγκυρία είναι ευνοϊκή, δεδομένου του χαμηλού ύψους των επιτοκίων (Δ03), σε αντίθεση με κάποια άλλη μελλοντική φάση, όταν περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσφύγουν στις αγορές, ωθώντας τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα. Επίσης, αξίζει τον κόπο να επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί μια μετακύλιση των πληρωμών του χρέους προς το μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος.

Σημειώνεται ότι με βάση τα δεδομένα προ κρίσης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΔΔΗΧ για το πρόγραμμα δανεισμού για το 2020, προβλέπονταν εκδόσεις ομολόγων από 4 έως τα 8 δισ. ευρώ. Επίσης προβλεπόταν ότι η χώρα θα εισπράξει 1,54 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, 2,63 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ θα καταφέρει να αυξήσει τα διαθέσιμα κατά 0,52 εκατ. ευρώ ή 1,52 δισ. ευρώ και να μειώσει το συνολικό χρέος κατά 2,3 δισ. ευρώ ή 3,3 δισ. ευρώ.
 
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μια έκδοση είναι στα σκαριά με το ύψος να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:28 - 09 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.