ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Η... χαρά του ΔΝΤ Κύριο

11:12 - 13 Απρ 2020 | Οικονομία
Κορονοϊός: Η... χαρά του ΔΝΤ
Η πανδημία του κορονοϊού, εκτός από θανάτους, προκαλεί και μεγάλες ζημιές στις οικονομίες των κρατών, που αναγκάζονται να υπολειτουργούν για να επιβάλλουν lockdown και να προστατεύσουν τους πολίτες τους, Οι πιο ευάλωτες οικονομίες έχουν ήδη διαπιστώσει πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς βοήθεια και σε αυτές τις περιπτώσεις... επεμβαίνει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο και η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχουν αναφερθεί σε δραματικούς τόνους για το πόσο μεγάλο είναι το σοκ στην παγκόσμια οικονομία από τον κορονοϊό και μάλιστα συγκρίνουν αυτή την κρίση με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930.

Και πράγματι, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, γεγονός που αναγκάζει περίπου τις μισές χώρες ανά τον κόσμο να απευθυνθούν στο ΔΝΤ για βοήθεια.

Χώρες με αδύναμες οικονομίες και χωρίς ισχυρές συμμαχίες, όπως για παράδειγμα οι χώρες της ΕΕ, αναγκάζονται να αναζητήσουν στήριξη από το Ταμείο, που έχει δεχθεί κλήσεις έκτακτης ανάγκης από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Έως και τις 9 Απριλίου, περισσότερα από 90 κράτη έχουν υποβάλει επισήμως αίτημα ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αριθμός που ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ των χωρών του κόσμου. Σχεδόν το 60% αφορά χώρες χαμηλού εισοδήματος και 40% αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει διπλασιάσει το μέγεθος των διαθέσιμων πιστωτικών διευκολύνσεων από τα 50 στα 100 δισ. δολάρια, είχε τονίσει πρόσφατα η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Και ήδη τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια υπολογίζονται στα 20 δισ. δολάρια. 

Το Κιργιστάν, η Μαδαγασκάρη, η Ρουάντα, η Τυνησία, η Ονδούρα και άλλες χώρες έχουν πέσει στα δίχτυα του ΔΝΤ, αλλά και πιο ισχυρές οικονομίες, όπως η Τουρκία και το Ιράν έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τη λύση του IMF. Εγκρίθηκαν επίσης δάνεια για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο.

Τελευταία εξέλιξη επίσης αποτελεί το αίτημα του Πακιστάν για δανεισμό 1,4 δισ. δολαρίων από το Ταμείο, που επίσης εξετάζει δανεισμό ύψους 4 δισ. δολαρίων στην Ινδία.

Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ζήτηση για έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω Covid-19 υπολογίζεται στα 100 δισ. δολάρια, αλλά θεωρείται βέβαιο πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 13 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.