ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Πρόβλεψη για ύφεση 4%-Τι είπε για τα «κόκκινα δάνεια»

17:22 - 21 Απρ 2020 | Οικονομία
Στουρνάρας: Πρόβλεψη για ύφεση 4%-Τι είπε για τα «κόκκινα δάνεια»
Διαχειρίσιμη ύφεση κοντά στο 4%-5% προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2020, αναθεωρημένο φυσικά μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης σε διαδικτυακή συζήτηση για την οικονομία και τις τράπεζες που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και παρουσίασε τα σενάρια πάνω στα οποία δουλεύει η Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία όπως σημείωσε δεν συμμερίζονται τις καταστροφικές προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά και κάποιων ιδιαίτερα απαισιόδοξων Οίκων αξιολόγησης.

Το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει σε εκτίμηση για ύφεση 4%. Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, το βασικό σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η καραντίνα της ελληνικής οικονομίας θα διαρκέσει ενάμιση μήνα, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται με βάση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.
 
"Τα σενάρια για ύφεση 10% προφανώς στηρίζονται σε παραδοχή για καραντίνα άνω των 3 μηνών", εκτίμησε ο Γ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι και η ΤτΕ έχει εκπονήσει ακραίο σενάριο, με βάση το οποίο η ύφεση θα φτάσει στο 8%.
 
Ωστόσο, πρόσθεσε πως ως βασικό σενάριο θεωρείται αυτό με ύφεση 4%-5%, καθώς τον Μάιο η οικονομία αναμένεται να ανοίξει και πάλι, έστω και με περιορισμούς. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως "παρακολουθούμε καθημερινά την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα και με βάση τα όσα λέει κάνουμε κι εμείς τις εκτιμήσεις μας".
 
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του Τουρισμού για το ελληνικό ΑΕΠ. Είπε πως ο Τουρισμός παράγει το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, σημειώνοντας πως το ίδιο συμβαίνει σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
 
Συνεπώς, είπε πως είναι κρίσιμο το πώς θα κινηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, αλλά παραδέχθηκε πως για την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα.
 
Όσον αφορά στις επιπτώσεις στα "κόκκινα" δάνεια, ο Γ. Στουρνάρας δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμούς ή ποσοστά, αν και παραδέχθηκε ότι θα έχουμε μια νέα γενιά προβληματικών δανείων, η οποία, όμως, σημείωσε πως δεν θα εμφανιστεί άμεσα.
 
Εκτιμά πως θα έχουμε εικόνα των επιπτώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ή στις αρχές του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, ιδίως μετά τη χαλάρωση εποπτικών κανόνων, να εξεταστεί η δημιουργία Asset Management Company, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
"Το σενάριο της bad bank είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το 2017, ωστόσο απορρίφθηκε. Η δημιουργία AMC, όμως, είναι η αποτελεσματικότερη λύση για την απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά, μάλιστα, όταν οι αγορές δεν λειτουργούν", τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την άποψη που εξέφρασε προ ημερών στους Financial Times.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 19:11 - 21 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.