ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής: Κινδυνεύετε να κάνετε λίγα, πολύ αργά

17:47 - 23 Απρ 2020 | Οικονομία
Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής: Κινδυνεύετε να κάνετε λίγα, πολύ αργά
Με μία ηχηρή παρέμβαση από την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη. Η κα. Λαγκάρντ προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ, ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 15% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.

Τρία άτομα τα οποία επικαλείται το Bloomberg σε σχετικό ρεπορτάζ υποστηρίζουν πως η κα. Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι κινδυνεύουν να κάνουν πολύ λίγα, πολύ αργά και τους κάλεσε να λάβουν τολμηρές αποφάσεις.

Ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Bloomberg υπογράμμισε ότι ύφεση 15% προβλέπει το ακραίο σενάριο της ΕΚΤ, που έχει ως βασικό σενάριο μία ύφεση της τάξης του 9%.

Στο τραπέζι της Συνόδου βρίσκεται να υπενθυμίσουμε συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, ου προβλέπει τη χρησιμοποίηση μέρους του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ καθώς και τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Με βάση το σχέδιο, η ΕΕ θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 300 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 και θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές. Έχει ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup χρηματοδότηση από τον ESM και άλλες δράσεις ύψους 540 δισ. ευρώ. Υπάρχει, βέβαια απόσταση μέχρι τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία δεν διευκρινίζεται από πού θα προκύψουν.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για αύξηση των κονδυλίων και να γίνει ξεκάθαρο πως δεν αρκεί το μισό τρισ. ευρώ, που έχει συμφωνηθεί σε πρώτη φάση.

Δεν αναμένεται τελική συμφωνία

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη πως οι 27 ηγέτες δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουν σε οριστική συμφωνία την Πέμπτη και είναι δεδομένο πως τουλάχιστον το "Ταμείο Ανασυγκρότησης" θα πάρει παράταση.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που έγιναν νωρίτερα, στις οποίες είπε πως η Γερμανία θα αυξήσει το ποσό που δίνει στον Προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες για το Ταμείο Ανασυγκρότησης δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.