ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επέκταση αποζημίωσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις με 20 εργαζόμενους

10:08 - 26 Απρ 2020 | Οικονομία
Επέκταση αποζημίωσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις με 20 εργαζόμενους
Το βράδυ του Σαββάτου υπεγράφη ΚΥΑ επέκτασης των 800 ευρώ και σε αυτούς που απασχολούν έως 20 άτομα, σε 4.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ,

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η διαδικασία των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Εξήγησε πως το πρόγραμμα των 800 ευρώ είναι χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ.

Συνολικά όπως είπε τα μέτρα στήριξης ανέρχονται στα 24 δισ. ευρώ σε εύρος τριμήνου. Στον εν λόγω υπολογισμό προσμετρώνται τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ήδη υλοποιούνται και θα συνεχισθούν (π.χ. 800 ευρώ) αλλά προσαρμοσμένα στο άνοιγμα της οικονομίας και οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ρευστότητας. Είπε πως ένα μέρος τους καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια.

Έτσι όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4684/2020 με τον οποίο κυρώνεται η από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A΄ 75)

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος μετά τις τροπολογίες που ενσωματώθηκαν περιλαμβάνει διατάξεις όπως:

→ Τη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και IKE, οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους. (άρθρο 4)

→ Την παράταση της είσπραξης από τις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα (όπως ουίσκι , μπύρα κρασί κ.λπ.), μέχρι και τις κατωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες:
(α) 25 Ιουνίου 2020, για προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Μάρτιο του 2020.
(β) 25 Ιουλίου 2020, για προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Απρίλιο 2020. (άρθρο 6)

→ Την επέκταση της ρύθμισης της μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο 2020, και στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (τελεί υπό καθεστώς, προσωρινής αναστολής της εργασιακής του σύμβασης). (άρθρο 3)

→ Παρατείνεται, κατά δύο (2) μήνες, η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει, εντός του μηνός Απριλίου ενεστώτος έτους. (άρθρο 9)

→ Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 2 του άρθρου όγδοου της από 20.3.2020 ΠΝΠ, όπως ισχύει, αναφορικά με τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης [αναστολή της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) κ.λπ.] για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι των ανωτέρω μέτρων είναι εφεξής αυτοί που ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών [σήμερα το ευεργέτημα καταλαμβάνει αποκλειστικά τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20.3.2020, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ, ως κλάδοι που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης του κορoνοϊού καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας]. (άρθρο 10)

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:04 - 26 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.