ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Πρόβλεψη για ύφεση 13,3% στην Ελλάδα το 2020

17:56 - 27 Απρ 2020 | Οικονομία
Morgan Stanley: Πρόβλεψη για ύφεση 13,3% στην Ελλάδα το 2020
Για ύφεση 13,3% της ελληνικής οικονομίας το 2020 κάνει λόγο ανάλυση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης η ύφεση μπορεί να αγγίξει το 21,3% ενώ στο πιο θετικό της σενάριο, να περιοριστεί στο 6,6%.

Αν και οι αναλυτές της τράπεζας βλέπουν σταδιακή ανάκαμψη από το γ΄ τρίμηνο, εκτιμούν πως η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα δεν πρόκειται να συμβεί εύκολα πριν το 2022. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας, σύμφωνα με την μελέτη της Morgan Stanley.

Σε ό,τι αφορά το 2021, η επενδυτική τράπεζα τοποθετεί στην ανάπτυξη από 1,1% ( στο δυσμενές σενάριο), έως το 4,3%.

Morgan Stanllley

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η Ελλάδα μπαίνει στην κρίση με υψηλό απόθεμα χρέους σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται πως θα αυξηθεί έως το 205% έως τα τέλη του 2021. Ωστόσο, όπως σημειώνει, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι δάνεια της ΕΕ, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, ενώ το κόστος χρέους της Ελλάδας ήταν περίπου 1,6% το 2019.

Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην πορεία ανάπτυξης προ κορονοϊού, η υψηλή επιβάρυνση του χρέους συνεπάγεται ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να σημειώνει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσει το χρέος. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, ενώ με την ένταξη στο νέο QE της EKT (PEPP) επωφελείται άμεσα αφαιρώντας τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα.

Η Morgan Stanley σημειώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά βήματα μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα»,  προς την οποία όδευε προ της  πανδημίας. Ωστόσο, όπως τονίζει, αν και είναι σημαντικές για τους επενδυτές, οι αξιολογήσεις των οίκων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν μεγάλη σημασία καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο νέο QE της ΕΚΤ, κάτι που εξαλείφει τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: «Βλέπει» ύφεση 11% στην ευρωζώνη για το 2020

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.