ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η συζήτηση Σταϊκούρα-Θεσμών για την πρώτη κατοικία

08:23 - 29 Απρ 2020 | Οικονομία
Σήμερα η συζήτηση Σταϊκούρα-Θεσμών για την πρώτη κατοικία
Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών για τη λήψη οριστικών αποφάσεων στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για παράταση του ισχύοντος πλαισίου που τυπικά λήγει στις 30 Απριλίου.

Όπως έχει γράψει το Reporter, στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε, θεσμοί και κυβέρνηση οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο κατά της διάρκεια των συζητήσεών τους τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο για τις βασικές πτυχές του Πτωχευτικού.

Μάλιστα, όπως, αναφέρεται, επικράτησε χάος μεταξύ των δυο πλευρών καθώς οι επικεφαλής των δανειστών ζήτησαν να εκπνεύσει η προθεσμία προστασίας όπως είναι προγραμματισμένο, δηλαδή στις 30 Απριλίου και να ισχύσει νέο πτωχευτικό πλαίσιο για όλους. Μετά από τις έντονες αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς, δέχτηκαν να δοθεί κάποια παράταση, αλλά μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία, καθώς, όπως φέρεται να τόνισαν, υπάρχουν πολλοί οφειλέτες που είτε δεν πλήττονται καθόλου (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) είτε έχουν ευνοηθεί από τη συγκυρία (π.χ. επαγγελματίες κι επιχειρήσεις με αύξηση του τζίρου τους τις εβδομάδες της καραντίνας).

Επίσης, οι θεσμοί ζήτησαν ειδική μελέτη για το πώς αποτυπώνεται στις τράπεζες ενδεχόμενη ένταξη κατηγοριών σε καθεστώς παράτασης της προστασίας, κάτι που, όμως, με βάση την ανάλογη εμπειρία μπορεί να πάρει 3-4 μήνες. Μια τέτοια κατάσταση, όμως, θεωρούν ότι δεν πρέπει να εκληφθεί ως παράταση και ζητούν οριζόντια εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού που μπορεί, όπως λένε οι θεσμοί, ακόμη και αν καθυστερήσει να ψηφιστεί, να έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης προτείενουν απευθείας συζητήσεις με τις τράπεζες για διακανονισμούς.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου που δρομολογείται:

  • Στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων
  • Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί δηλαδή που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν
  • Παροχή προστασίας στους πολίτες που ήταν συνεπείς αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους
  • Διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.