ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα «επιστρεπτέας προκαταβολής»- Η περίοδος χάριτος και τα ελάχιστα ποσά

08:11 - 04 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Εβδομάδα «επιστρεπτέας προκαταβολής»- Η περίοδος χάριτος και τα ελάχιστα ποσά
Την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε και έως τις 8 Μαΐου αναμένεται να καταβληθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν με ποσά από 2.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, και ειδικότερα το 99%, απασχολεί έως 50 εργαζόμενους.

Η πίστωση των ποσών στις επιχειρήσεις θα γίνει απευθείας στου τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ το μέτρο θα επαναληφθεί και τον Μάιο. Για ένα περίπου έτος ο επιχειρηματίας δεν θα πληρώνει δόση, κάτι που σημαίνει ότι έως και τον Δεκέμβριο του 2021 θα υπάρχει περίοδος χάριτος. Το δάνειο θα εξοφληθεί σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Όσον αφορά το επιτόκιο, είναι το βασικό που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Τα 2 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής ( πρώτη και δεύτερη φάση) η κυβέρνηση θα τα καλύψει από κοινοτικούς πόρους και συγκεκριμένα της από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο υπολογισμός

Βασικό κριτήριο ήταν η μείωση του τζίρου το Μάρτιο σε συνδυασμό με τον αριθμό των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπολογισμός του ποσού έγινε μεταξύ άλλων, με βάση:

– Τη μείωση του τζίρου κατά 6,7% το α΄ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο της μείωσης των αντίστοιχων τριμήνων την προηγούμενης τριετίας, για τις επιχειρήσεις που κρατούν απλογραφικά βιβλία. Όσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία, υπολογίστηκε με βάση τη μείωση του τζίρου τους κατά 20% τον μήνα Μάρτιο, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

– Πρόνοια έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

– Τον αριθμό των συμβάσεων εργασίας που έθεσαν σε αναστολή.

Τα ελάχιστα ποσά

Όσον αφορά τα ελάχιστα ποσά που θα μοιραστούν, αυτά είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους,

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ύψος ενίσχυσης

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

– Τα 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και

– Τα 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Η επιστροφή του ποσού θα ξεκινήσει το 2022, καθώς υπάρχει περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021, και θα πραγματοποιηθεί σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης θα εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση «επιστρεπτέας προκαταβολής» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.