ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστότητα και υγειονομικό κλίμα οι καταλύτες επανεκκίνησης της οικονομίας

09:47 - 04 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Ρευστότητα και υγειονομικό κλίμα οι καταλύτες επανεκκίνησης της οικονομίας
Με κεντρικό ζητούμενο το πόσες επιχειρήσεις ειδικά μικρές και μεσαίες θα αντέξουν και την ίδια εποχή του χρόνου να είναι στις θέσεις τους, ξεκινά σήμερα το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και δη του λιανεμπορίου, μια και η βιομηχανία σε μεγάλο ποσοστό λειτουργούσε κανονικά.

Έτσι από σήμερα το 10% των εμπορικών δραστηριοτήτων της χώρας που είχε ανασταλεί, από τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή 26.167 επιχειρήσεις, βάζει και πάλι μπρος.

Τα υγειονομικά δεδομένα για πολλούς θα διαμορφώσουν και το κλίμα στην αγορά και από την εξέλιξή τους θα φανεί, εάν θα διαμορφωθεί κλίμα επιστροφής των καταναλωτών στα μαγαζιά και την κατανάλωση. Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι το διαθέσιμο εισόδημά και φυσικά η εμπορική πολιτική που θα ακολουθηθεί από τα καταστήματα.

Όμως το μεγάλο βάρος που έχουν επωμιστεί οι ΜμΕ και οι υποχρεώσεις, που υπάρχουν, λειτουργούν ως ένα ανάχωμα για μεγάλες εκπτώσεις. Ειδικά σε εμπορικά με στοκ χειμώνα θα γίνει όπως εκτιμάται μια προσπάθεια για ξεκαθάρισμα των αποθεμάτων με προσφορές ώστε να αποκτηθεί και ρευστότητα. Εκεί είναι και το μεγάλο ζητούμενο για να κρατηθεί η απασχόληση, αλλά και ζωντανές οι επιχειρήσεις που ειδικά σε μικρό επίπεδο είναι αυτές που κρατούν την οικονομία ζωντανή.

Στο μέτωπο αυτό όμως ήδη υπάρχουν φωνές κριτικής που σημειώνουν ότι οι μικροί μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων καθώς όλες περνούν από το τραπεζικό σύστημα όπου πολλοί έχουν προβλήματα.

«Αν οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους».

Αυτό υπογράμμισε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη του στο Mega. Απαντώντας σε τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά, και της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα, ότι οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όπως είπε: «Ήρθαν και στο υπουργείο καταγγελίες ότι οι τράπεζες ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει. Αρκεί μόνο η υπογραφή του εκπροσώπου της εταιρείας. Αυτός θα δεσμεύεται για το δάνειο κι αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να δοθεί το δάνειο. Έχουμε φτιάξει ένα χρηματοδοτικό προϊόν που δεν χρειάζεται καθόλου εμπράγματες εγγυήσεις. Δεν λέω ότι απαγορεύεται λέω ότι δεν είναι σωστό» και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τις τράπεζες μέσα στην εβδομάδα.

Ο ίδιος συνέχισε ότι για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν γίνει αιτήσεις, που ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ, «και πρέπει εντός της εβδομάδας οι τράπεζες να εξετάσουν τις αιτήσεις και εντός της εβδομάδας να αρχίσουν να εκταμιεύουν ποσά. Σκοπός είναι να πιέσουμε τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους πέρα από τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια».

Αν και γίνονται συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών κάθε δύο-τρεις μέρες, συνέχισε ο υπουργός, το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνουν τη δουλειά τους οι τράπεζες και να βγουν χρήματα στην αγορά. Όπως είπε: «Oι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν γίνεται να προχωρήσουμε με τα συνήθη κριτήρια και ρυθμούς διότι το εγχείρημα θα αποτύχει» και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί το όλο θέμα από πολύ κοντά.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε: «Θα παίρνω κάθε μέρα την ανάλυση των εκταμιεύσεων και όχι των αιτήσεων. Εάν δεν κάνουν τη δουλειά τους, οι τράπεζες, δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους. Πιστεύω στις καλόπιστες συνεννοήσεις δεν πιστεύω στην κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Πιστεύω θα καταλάβουν μόνες τους οι τράπεζες τι πρέπει να κάνουν. Αλλά είμαστε μια κυβέρνηση εν καιρώ κρίσης, εν καιρώ πολεμικών συνθηκών. Δεν μπορεί οι τράπεζες να πάνε αργά ή να κοιτάξουν αν θα πάρει δάνειο κάποιος που δεν πρέπει. Δεν είναι το πρώτο μας κριτήριο αν θα πάρει δάνειο κάποιος που δεν πρέπει. Τώρα το κριτήριο είναι να βγουν τα λεφτά στην αγορά».

«Έχει δοκιμαστεί το μοντέλο των κρατικών τραπεζών και οδήγησε σε κατασπατάληση χρήματος και μεγάλη διαφθορά. Θα ήταν τελευταία μου επιλογή. Το ζητούμενο είναι ο καθένας μας να κάνει τη δουλειά του» συνέχισε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι εάν καταλάβουν όλοι τι πρέπει να γίνει όλα θα πάνε καλά «εγώ θέλω να δώσω την ευκαιρία στους τραπεζίτες μας, στα τραπεζικά στελέχη να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Εάν δεν το καταλάβουν, δυστυχώς τότε θα χαλάσουμε τις καρδίες μας. Εγώ δεν πιστεύω στην κρατική παρέμβαση αλλά δεν σημαίνει ότι θα αφήσω την Ελλάδα να καταστραφεί. Σε καιρό πολεμικών συνθηκών για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να γίνει για να σώσουμε το λαό...για τη σωτηρία του λαού δεν είναι τα τραπεζικά κριτήρια ο υπέρτατος νόμος».

Στη συνέχεια ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του τραπεζικού συστήματος για να γίνει η απαραίτητη μόχλευση. «Είμαστε σε ιδιαίτερες συνθήκες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει μέριμνα, έχει μειώσει τα τραπεζικά κριτήρια, έχει μειώσει τις ανάγκες τους για κεφαλαιακή επάρκεια, μπορούν να δανείζονται φθηνότερα και η ίδια η κυρία Λαγκάρντ έχει πει ότι τώρα οι τράπεζες δεν πρέπει να μείνουν προσκολυμμένες στα συνήθη κριτήρια αλλά να βγουν και να μοιραστούν δάνεια. Άρα όλοι καταλαβαίνουμε που βρισκόμαστε».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 04 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.