ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσπευση ανοιγμάτων κλάδων της οικονομίας ένεκα ύφεσης;

08:37 - 05 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Επίσπευση ανοιγμάτων κλάδων της οικονομίας ένεκα ύφεσης;
Σχέδια επίσπευσης του ανοίγματος της οικονομίας είναι στη διάθεση της κυβέρνησης όπως φαίνεται καθώς η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων προς στήριξη και η ανάγκη για έσοδα και ανάσχεση της ύφεσης προτάσσονται τώρα.

Ήδη το στίγμα έχει δοθεί με τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN. «Ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εστιάζοντας, δε, στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου.

«Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα», σημειώνει.

Να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορoνοϊού αυτή την εβδομάδα που η χώρα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, θα εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως δήλωσε, επίσης, χτες ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους της εστίασης μόνος τους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την στήριξή τους, όπως το να δοθεί επιπλέον χώρος στο εξωτερικό του καταστήματος, ώστε να μπορούν να βγάλουν τραπέζια έξω και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Επίσης, υπάρχουν και σκέψεις για φορολογικού τύπου κίνητρα για τα καταστήματα στην εστίαση, που όπως είπε, θα δεχθούν πολύ μεγάλο πλήγμα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα σημείωσε επιτυχία, όχι μόνο στην πανδημία του κορονοϊού , αλλά και στον τομέα της οικονομίας, καθώς όπως έδειξε η έρευνα, οι πολίτες αισθάνθηκαν ασφαλείς.

Με όπλο τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα προς ώρας αλλά και μια προσπάθεια να «κατεβεί» επικοινωνιακά το θέμα του κορονοίού η κυβέρνηση ελπίζει να βελτιώσει το κλίμα και να βάλει μπρος την αγορά καθώς και οι πιέσεις είναι πολλές για επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος βρίσκεται και η επίσπευση επαναλειτουργίας των πολυκαταστημάτων και των malls που είναι να γίνει την 1η Ιουνίου, Μάλιστα οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας με δεδομένη και την εξέλιξη των κρουσμάτων στη χώρα.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 11 Μαΐου εν τω μεταξύ επαναλειτουργούν 65.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 150.000 εργαζόμενους. Δηλαδή θα ανοίξει το 25% των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που είχαν κλείσει λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Πάντως σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ1 και στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, υπήρχε κίνηση στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας, κυκλοφόρησε ο κόσμος και τηρήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Γεωργιάδης μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση σε, εμπορικά καταστήματα, στο κέντρο της Αθήνας, για να διαπιστώσουν την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, κατά την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊο τόνισε ότι η κίνηση ήταν ικανοποιητική.

Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Παπαθανάσης συνομίλησαν με ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους διαπιστώνοντας την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων και την καθολική ανταπόκριση στο νέο πλαίσιο μέτρων που είναι αναγκαία για την προστασία όλων.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 05 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.