ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς αναβολή η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

10:55 - 06 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Προς αναβολή η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ
Η πανδημία του κορονοϊού έχει ασφαλώς αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει πλήρως τον μέχρι πρότινος σχεδιασμό του, ανατρέποντας και ορισμένες ειλημμένες αποφάσεις.

Μία από αυτές είναι η απόφαση για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, που φαίνεται πως δεν θα υλοποιηθεί σε αυτή τη φάση.

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο Reuters πως η Ελλάδα πρόκειται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ για να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας.

Συνεπώς, η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 1,7 δισ. ευρώ για δάνεια από το ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2021 θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν θα γίνει.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, «δεν υπάρχει ακομη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο».

Με το κόστος των έκτακτων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων να φτάνει τα 12,4 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο, θεωρείται δύσκολο να περισσέψουν χρήματα για την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου.

Θα υπάρξει, πάντως, εκ νέου εκτίμηση τον δεδομένων το φθινόπωρο και σίγουρα θα παίξει ρόλο ποια θα είναι η χρηματοδότηση εκ μέρους της Ευρώπης, καθώς φυσικά και αν θα δουλέψει, έστω και κουτσουρεμένος, ο ελληνικός τουρισμός.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.