ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Τι είπε για MiFid, Φόρο συναλλαγών στο ΧΑ, Βασιλεία ΙΙ και Τ.Τ.

13:55 - 05 Ιουλ 2007 | Οικονομία
Την σταδιακή κατάργηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ( 1,5 τοις χιλίοις) από 1/1/2008 θα προβλέπει σχετικό σχέδιο νόμου που θα εισάγει η κυβέρνηση το προσεχές φθινόπωρο στη Βουλή και με το οποίο θα ρυθμίζονται γενικότερα φορολογικά ζητήματα στο μέτωπο των συναλλαγών όπως η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το όποιο έγκειται στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης και αποσυνδέεται με αυτό της πάταξης της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης με την ευκαιρία της παρουσίασης των δύο νέων νομοσχεδίων, της MiFid και της Βασιλεία ΙΙ (που ουσιαστικά αποτελούν ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών) τα οποία θα κατατεθούν αύριο στην Βουλή και θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.

«Με τα δύο νομοσχέδια ενισχύεται η διαφάνεια και η ανταγωνιστικότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης προσθέτοντας, παράλληλα ότι έτσι ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό μέσω της υιοθέτησης των Κοινοτικών οδηγιών  διευκολύνονται οι εποπτικές αρχές και οι εποπτευόμενες επιχειρήσεις, ελέγχεται η κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθιερώνονται νέοι μέθοδοι ελέγχου και εποπτείας τους, θεσπίζεται εσωτερικός έλεγχος ενώ θωρακίζεται η διαφάνεια.

Παρουσιάζοντας τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη MiFiD ο υπουργός Οικονομίας, στάθηκε στην δυνατότητα που δίνει η εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών για την λειτουργία των «μικρών χρηματιστηρίων» (βάσει συγκεκριμένων κανόνων) δηλαδή η δυνατότητα σύστασης μηχανισμών πολυμερούς διαπραγμάτευσης από τα πιστωτικά ιδρύματα γεγονός που σημαίνει ότι ανάβει το «πράσινο φως» για πέρασμα εντολών εκτός Χρηματιστηρίου.     

Παράλληλα, όπως ανάφερε ο κ. Αλογοσκούφης, θα επέλθει και μείωση του κόστους συναλλαγών και οι συνεπείς πελάτες θα έχουν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού. Επίσης ο πελάτης θα έχει δικαίωμα να ζητάει αναλυτικές πληροφορίες γιατί τοποθετείται σε κάποια από τις κατηγορίες, με βάση τη φερεγγυότητά του.

Στο θέμα της συρρίκνωσης του κόστους των συναλλαγών, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του ΧΑκ. Σ. Καπράλος, επισημαίνοντας ότι η ΕΧΑΕ έχει προχωρήσει ήδη από τις αρχές του έτους σε μείωση των προμηθειών κατά 33%.

Αναλυτικότερα, οι βασικόετρες αλλαγές που επιφέρει η MiFid είναι οι ακόλουθες:

  • Εισάγονται λεπτομερείς κανόνες,οι οποίοι δημιουργούν ένα ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας των πελατών των ΕΠΕΥ. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τη βέλτιστη εκτέλεση εντολών, τη μεταχείριση των εντολών πελατών, την αντιμετώπιση των συγκρούσεων συμφερόντων, την εξωτερική ανάθεση εργασιών, την καταγραφή και τήρηση στοιχείων καθώς και τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των πελατών. Με το νέο πλαίσιο θα εισαχθούν επίσης για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ρυθμίσεις για την κατηγοριοποίηση πελατών.
  • Οι ελληνικές ΕΠΕΥ, όπως και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές, θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως εταιρίες που θα εκτελούν εντολές πελατών τους εκτός του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για μία νέα δυνατότητα για τις ΕΠΕΥ, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ισχύει ο κανόνας της διεκπεραίωσης όλων των συναλλαγών στο χρηματιστήριο.
  • Θα ισχύουν οι ίδιοιόροι ανταγωνισμού με τις άλλες οργανωμένες ευρωπαϊκές αγορές, όπως για τους κανόνες εισαγωγής για διαπραγμάτευση , οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν τα παράγωγα επί εμπορευμάτων και τα μερίδιαΑμοιβαίων Κεφαλαίων.
  • Εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να συστήσουν μηχανισμούς Πολυμερούς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης, μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνονται εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σε μετοχές.. Παράλληλα, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, επιβάλλονται υποχρεώσεις για τη δημοσιοποίηση των εντολών για συναλλαγές σε οργανωμένη αγορά ή σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης. Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση δημοσιοποίησης όλων των συναλλαγών, ανεξάρτητα του τρόπου εκτέλεσής τους.
  • Εισάγεται το ενιαίο «διαβατήριο» παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.Με αυτό δίνεται η δυνατότητα στις επενδυτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες και σε άλλες αγορές κρατών-μελών, απλώς με την άδεια που τους έχει χορηγήσει η εποπτική αρχή της χώρας καταγωγής τους. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι επιχειρηματικές ευκαιρίες των επενδυτικών επιχειρήσεων και διευρύνεται το πεδίο δραστ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.