ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για «λελογισμένες μειώσεις φόρων»- Ποια τα εμπόδια

10:48 - 07 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Η στρατηγική της κυβέρνησης έχει ασφαλώς οπισθοχωρήσει, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αποκλείει κάποιες τέτοιες παρεμβάσεις, όπου είναι εφικτό.

Όπως αναλύσαμε στο Reporter σε προηγούμενο κείμενο, το οικονομικό επιτελείο δέχεται πιέσεις για μειώσεις φόρων από επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων, ιδιαίτερα στην εστίαση και τον τουρισμό, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο λόγος κυρίως είναι το γεγονός ότι καλύπτει μέχρι στιγμής τις απαιτούμενες δαπάνες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού από το εθνικό ταμείο, καθώς ακόμη δεν έχει ανοίξει η ευρωπαϊκή κάνουλα.

Οι καθυστερήσεις λοιπόν των Βρυξελλών φέρνουν καθυστερήσεις και στην Αθήνα, με τον Χρήστο Σταϊκούρα, πάντως, την Πέμπτη να αφήνει ανοιχτό... παραθυράκι για φοροελαφρύνσεις.

«Είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ ο υπουργός, προσθέτοντας πως «υπάρχουν και άλλα μέτρα προς αξιολόγηση. Υπάρχουν ζητήματα για την μείωση της προκαταβολής φόρων, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές. Αν τα αθροίσουμε, όμως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Θα υπάρχουν μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, θα υπάρχουν κλαδικές παρεμβάσεις. Κάνουμε το βέλτιστο έχοντας το βλέμμα στην μετακορωνοϊό εποχή».

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμα ότι η στήριξη των εργαζομένων «για τον Μάιο θα ισχύσει για όσες εταιρείες παραμείνουν κλειστές ή για το τμήμα των εργαζομένων που μένει σε αναστολή».

«Εμάς η βούληση είναι αυτό να κρατήσει και τον μήνα Ιούνιο» είπε ακόμα ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δούμε κλάδους όπως τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και τον Ιούλιο γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «βάζουμε στο οπλοστάσιο το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση της απασχόλσης - ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε 1,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο και μετά - και αυτό θα είναι παράλληλο με το πρόγραμμα της αναστολής».

Έσοδα

Όσον αφορά την πορεία των εσόδων ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «πληρώνουν οι πολίτες και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια γιατί επέδειξαν συνέπεια με πολλούς εξ αυτών να αξιοποιούν τα κίνητρα που έδωσε η πολιτεία. Η απώλεια εσοδων τον μήνα Απρίλιο ίσως να είναι και κάτω από το -30% και αυτό θα σημαίνει υστέρηση αλλά όχι κατάρρευση εσόδων σε έναν μήνα που είχαμε lockdown».

Για Κομισιόν

Με αφορμή τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη».

Παρατήρησε, ακόμα, ότι «η Ευρώπη έχει αποδεχθεί όλα τα σχέδια που έχουν γίνει αλλά υπάρχει χρονική υστέρηση στο πότε θα εισρεύσουν οι πόροι. Η ΕΕ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ακόμα και έτσι εκτιμούμε ότι μέχρι αρχές Ιουλίου θα τα βγάλουμε μόνοι μας ταμειακά».

«Η αίσθηση στο εξωτερικό είναι ότι η ελληνική οικονομία στάθηκε καλά στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, στήριξαμε με επάρκεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις» κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος- Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:57 - 07 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.