ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «πονηρά» σημεία της Mifid

10:13 - 06 Ιουλ 2007 | Οικονομία
Ακόμα και συνυπευθυνότητα πελάτη και χρηματιστηριακής εταιρείας προβλέπεται στο νομοσχέδιο - υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας MiFid , το οποίο έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, παρουσία του προέδρου ης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιου και του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλου. Πέρα από τα... «βαρύγδουπα» και συνάμα πρωτοπορικούς θεσμούς που φέρνει η κοινοτική οδηγία MiFid, όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία νέων αγορών ή τα εξωχρηματιστηριακά πακέτα, ή ακόμα και την δυνατότητα ίδρυσης υποκαταστημάτων ξένων οίκων στην ελληνική αγορά, τίθεται σαφής διαχωρίσμός του ιδιώτη επενδυτή από τον επαγγελματία. Το σημαντικότερο όμως, είναι η μορφή της συνυπευθυνότητας, αφού σε ειδικό άρθρο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως οι Ανωνύμες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (δηλαδή, οι ΑΕΠΕΥ ή χρηματιστηριακές εταιρείες), όταν παρέχουν επενδυτικές συμβουλές ή διαχείριση χαρτοφυλακίου, οφείλουν να αντλούν πληροφορίες από τον πελάτη τους. Και αυτό, ώστε ναεκτιμήσουν κατά πόσο η σχεδιαζόμενη επενδυτική πρωτοβουλία είναι κατάλληλη για αυτόν. Μάλιστα, θα πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση στον πελάτη, ακόμα και σε τυπομένη μορφή,αναφέρεται επί λέξη στο νομοσχέδιο.

Κατά τα άλλα, η εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί εδώ και μήνες ότι με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, λόγω MiFid, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και δη οι μικρότερου βεληνεκούς θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις με άλλες ή θα εξαγοραστούν ή θα κλείσουν, δεν ισχύει. Έμπειρος χρηματιστής τόνιζε στο «R» ότι, «τόσος ντόρος, για το τίποτα».

Οι ΑΕΠΕΥ θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες δε, που καταπιάνονται με την αναδοχή θα πρέπει να έχουν 6 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και μάλιστα κατατεθειμένο τοις μετρητοίς. Ο ίδιος, σχολίαζε στο «Κ», ότι με βάση το νομοσχέδιο, «ουσιαστικά αποκλείονται οι μισές, ίσως και περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες. Πλην όμως, ο αριθμός εκείνων που κάνουν αναδοχές είναι μικρός. ’ρα, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Το θέμα είναι ότι οι εταιρείες για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό θα πρέπει να κάνουν το χρόνο σε προμήθειες 2 με 3 εκατ. ευρώ».
 
Επισημαίνει μάλιστα πως, «ο επικείμενος μόνος, αυτό που κάνει είναι να αυξάνει το κόστος». Και αυτό γιατί: Μεταξύ των άλλων, η MiFid, «αναγκάζει» τις ΑΧΕΠΕΥ να προσλάβουν ελεγκτές, οι οποίοι με την σειρά τους θα ενημερώνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ηάθε χρόνο, η Επ. Κεφαλαιαγοράς μπορεί να απαιτεί έκθεση των τακτικών ελεγχτών. Η αναστολή μιάς ΑΕΠΕΥ μπορεί να είναι τρίμηνη και αν δεν έχει συμμορφωθεί στις υποδείξεις του εποπτεύοντος φορέα, μπορεί να πάρει άλλες 45 μέρες.

Αν δεν συμμορφωθεί ούτε, τότε η απόφαση για λουκέτο, θα είναι άμεσα εκτελεστή. Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου, αναφέρεται ακόμα πως, όποιος ασκεί επενδυθτικές υπηρεσίες και δεν είναι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα επισείεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.    

Oπως τονίστηκε, δίδεται η δυνατότητα σε ξένους οίκους να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα και νάκάνουν πράξεις στο Χ.Α. ή σε όποια άλλη αγορά δημιουργηθεί, ενώ κάτι αντίστοιχο παρέχεται η δυνατότητα να πράξουν και οι εγχώριες ΑΧΕΠΕΥ, αφού πρώτα ενημερώσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αυτή με την σειρά της την εποπτεύουσα αρχή, στην χώρα που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί η ΑΧΕ.

Επιπρόσθετα σε τυχόν παρατυπίες της ξένης επευ, Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ειδοποιεί άμεσα τις αρχές του κράτους μέλους από την οποία προέρχεται και αν χρειάζεται θα προβαίνει ακόμα και σε αναστολή των εργασιών της.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.