ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση χρηματοδότηση

09:13 - 15 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης και των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ μέσω SURE πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του σημερινού Eurogroup. Με βάση το κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της απασχόλησης, θέλοντας να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση στοχεύει στο σημερινό Eurogroup να προσπαθήσει να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια που αναφέρονται στο πρόγραμμα SURE. Ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων μέσω του SURE.

Παράλληλα, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να καθοριστεί και το ποσό που θα λάβει η κάθε χώρα από το πρόγραμμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από το SURE.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, στην Ελλάδα αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ., αλλά όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο από 1,5 δισ. και ο ευσεβής πόθος είναι να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup είναι οι εξής:

- Να αποφευχθούν οι μαζικές καταγγελίες συμβάσεων.

- Να μην χαθεί σημαντικό μέρος του εισοδήματος για τους εργαζομένους που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της επιστροφής.

- Να θεσπιστούν μέτρα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά περίοδο για τα δημόσια οικονομικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:23 - 15 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.