ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβουλίες της Επ. Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

14:27 - 15 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Πρωτοβουλίες της Επ. Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης
H Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει συστήσει ήδη από τις 20.3.2020 ειδική ομάδα κρούσης "Covid-19 Competition", η οποία έχει προβεί σε πληθώρα δράσεων τόσο για την εφαρμογή των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας κατά την παρούσα συγκυρία, όπως στον κλάδο υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού καθώς και στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων, όσο και για την ενημέρωση επιχειρήσεων και κοινού.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη επεμβαίνει για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων των διατάξεων του ν. 3959/2011 περί "Προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού" και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς, τη προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή και την οικονομική ανάπτυξη.

Στις 20.3.2020 η ΕΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, απέστειλε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε 4056 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία υγειονομικού υλικού. Με τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, έγινε εξαγωγή των στοιχείων 3.300 περίπου εταιριών που απάντησαν στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων από πολυπληθή ομάδα ειδικών επιστημόνων, οικονομολόγων και οικονομέτρων, για την ταχεία ολοκλήρωση της διερεύνησης τυχόν αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στην αλυσίδα διανομής των εν λόγω προϊόντων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επίσης προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα για τις επιχειρήσεις που δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της ΕΑ, ενδεχομένως επιβάλλοντας και κυρώσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 38, παράγραφος 3 ν. 3959/2011. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΑ αποφάσισε να εκκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες σε κλάδους όπου υπήρχαν ενδείξεις προβλημάτων στον ανταγωνισμό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας προϊόντων, κυρίως διατροφής (ενδεικτικά αναφέρονται οι ζωοτροφές, σιτηρά, γάλα, αυγά, κοτόπουλα και εσπεριδοειδή) με την αποστολή ερωτηματολογίων καθώς και με τη διενέργεια επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων με τη συνδρομή Περιφερειακών Ενοτήτων ανά την Ελλάδα, σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων. Διαβάστε περισσότερα. 

Έργο, επίσης, της ομάδας κρούσης είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων και των πολιτών σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του δικαίου του ανταγωνισμού, υπό την μορφή ερωταπαντήσεων. Τα θέματα που διαπραγματεύονται οι συγκεκριμένες ερωταπαντήσεις (Q&A), αφορούν στις περιπτώσεις που:

α) κάθετες συμπράξεις αναφορικά με μέγιστες τιμές επιτρέπονται σε φυσικά ή και ηλεκτρονικά καταστήματα,

β) οριζόντιες συμφωνίες μεταξύ πραγματικών ή/και δυνητικών ανταγωνιστών για ανταλλαγή πληροφοριών, έρευνα και ανάπτυξη, εμπορία, διανομή και διαχείριση προϊόντων, προσέλκυση και ανταλλαγή ανθρωπίνου δυναμικού επιτρέπονται,

γ) νομοθετικές ρυθμίσεις με προσωρινό χαρακτήρα σε περίοδο κρίσης εξαιρούν συγκεκριμένες ενδεχομένως αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές λόγω δημοσίου συμφέροντος, καθώς και αναφορικά με το

δ) ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μιας δεσπόζουσας επιχείρησης,

ε) ποια η σχέση νομοθετικών μέτρων παρέμβασης και δικαίου του ανταγωνισμού, στ) τι προβλέπεται με την υπ’ αριθ. 68/2020 ΠΝΠ σχετικά με την αισχροκέρδεια και

ζ) ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η σύναψη συμφωνιών και αποφάσεων για τον προγραμματισμό της ποσότητας του νωπού γάλακτος που πρόκειται να παραχθεί για περίοδο έξι (6) μηνών από παραγωγούς και διάφορες ενώσεις τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.