ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα: Οι Έλληνες ο πιο οικονομικά αγχωμένος λαός στην Ευρώπη

09:47 - 19 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Έρευνα: Οι Έλληνες ο πιο οικονομικά αγχωμένος λαός στην Ευρώπη
Η ψηφιακή τράπεζα Ν26 δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας νέας διεθνούς μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων των οποίων η κύρια ανησυχία στη ζωή τους είναι το οικονομικό άγχος. Σήμερα, το 56% των ενήλικων Ελλήνων δηλώνει ότι τα οικονομικά είναι η σκέψη εκείνη που τους κρατάει ξύπνιους τα βράδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, άλλες κοινές ανησυχίες είναι σχετικές με τις προκλήσεις του COVID-19 και αφορούν στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, με την υγεία των αγαπημένων προσώπων (51%) και την προσωπική υγεία (47%) να ακολουθούν.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (56%) δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την οικονομική του κατάσταση, με μόλις το ένα τρίτο (31%) να αισθάνεται εργασιακή ασφάλεια.

Στην έρευνα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πως νιώθουν για τα οικονομικά τους. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (46%) δήλωσαν ότι η σκέψη των οικονομικών τους έκανε να νιώθουν «αγχωμένοι», λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) δήλωσε ότι “είναι υπό έλεγχο” και μόνο το 3% είπε ότι νιώθει «καθησυχασμένο» ή «χαρούμενο» (2%). Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, με περισσότερες γυναίκες (50%) να αισθάνονται “αγχωμένες” για τα οικονομικά τους από τους άνδρες (42%).

Δεν προκαλεί έκπληξη ούτε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν περίπλοκα τα οικονομικά, καθώς όπως έδειξε η έρευνα οι περισσότεροι ένιωθαν άβολα με την τραπεζική ορολογία. Πάνω από τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι είναι οι «δεδουλευμένοι τόκοι», η διαφορά μεταξύ της «πιστοληπτικής ικανότητας και του πιστωτικού αποτελέσματος” (61%) και το «δικαίωμα υπερανάληψης» (54%). Τα προϊόντα και οι φράσεις για τις οποίες ήταν πιο σίγουροι ήταν οι κινήσεις λογαριασμού, με το 78% να δηλώνει ότι θα μπορούσε να εξηγήσει τι είναι ο «κάτοχος λογαριασμού», η «συναλλαγή χρεωστικής κάρτας» (84%) και η «μεταφορά υπολοίπου» (81%).

Σύμφωνα, επίσης, με τα αποτελέσματα, πάνω από το ήμισυ των Ελλήνων (52%) έχει μακροπρόθεσμα πλάνα αποταμίευσης. Από αυτούς, το 35% δήλωσε ότι οι στόχοι μακροπρόθεσμης αποταμίευσης είναι για μια ώρα ανάγκης, ενώ το 32% είναι για παιδιά του. Ελπιδοφόρα παραμένουν επίσης τα πράγματα ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, με τον τρίτο πιο δημοφιλή στόχο να είναι για τις διακοπές (27%).

Οι περιφερειακές διακυμάνσεις ήταν επίσης εμφανείς. Την Ελλάδα ακολουθούν στενά η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (42%) και η Πορτογαλία (38%) ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων, των οποίων η κύρια ανησυχία είναι το οικονομικό άγχος.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:53 - 19 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.