ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για εκταμίευση 748 εκατ.-Προειδοποίηση για τουρισμό, ναυτιλία

13:40 - 20 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Κομισιόν: «Πράσινο φως» για εκταμίευση 748 εκατ.-Προειδοποίηση για τουρισμό, ναυτιλία
Εύσημα, αλλά και προειδοποιήσεις διατυπώνονται στην έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, ενώ εγκρίθηκε η εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας από τα κέρδη ομολόγων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, η Ελλάδα έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Σε σχέση με την αλλαγή χρήσης των κερδών ANFA-SMP, η έκθεση καταγράφει εξέλιξη στις συζητήσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη τα ποσά που θα εκταμιευθούν τώρα να πάνε για τις δανειακές ανάγκες. Η συζήτηση περί αλλαγής χρήσης σε επενδύσεις θα συνεχιστεί το φθινόπωρο και θα κριθεί από το πως θα εκτελεί γενικώς η Ελλάδα το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο προς το παρόν δεν πιάνει τους στόχους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι της τάξεως του 9,7%, ενώ η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 7,9%.

Παράλληλα, καταγράφεται ότι η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στο 20% το 2020 από 17,3% το 2019.

greek economy

Ισχυρό «χτύπημα» σε τουρισμό και ναυτιλία

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία θα είναι οι τομείς της οικονομίας που θα χτυπηθούν ιδιαίτερα σκληρά από τη πανδημία, λόγω της πτώσης των κρατήσεων, των ακυρώσεων από το εξωτερικό, ενώ σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τις εξαγωγές.

Όπως επισημαίνεται, ανάλογα με τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει τις περισσότερες από τις τουριστικές εισπράξεις για το 2020.

Ακόμα και σε ένα πολύ θετικό σενάριο, όπου η κανονική τουριστική δραστηριότητα θα ήταν δυνατή ξανά από τον Ιούλιο, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μεγάλος, λόγω των εισοδηματικών επιπτώσεων στις χώρες εταίρους, διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία και τους χαμηλότερους αριθμούς κράτησης λόγω υψηλότερης αβεβαιότητας, προκαλώντας απώλειες πάνω από 50% στις πιθανές εισπράξεις από τον τουρισμό.

Δηλώσεις επιτρόπων: Μεταρρυθμίσεις για βελτίωση παραγωγικότητας και επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σχετικά: «η πανδημία μας έχει χτυπήσει σαν αστεροειδή και άφησε μια τρύπα σε σχήμα κρατήρα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το εαρινό οικονομικό πακέτο έχει αναδιατυπωθεί και εξορθολογιστεί για να παρέχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη μας καθώς κατευθύνονται στην καταιγίδα. Σε αυτήν την άμεση φάση, εστιάζουμε στην επένδυση στη δημόσια υγεία και στην προστασία θέσεων εργασίας και εταιρειών. Καθώς μεταβαίνουμε στην ανάκαμψη, το Εξάμηνο θα είναι απαραίτητο για την παροχή μιας συντονισμένης προσέγγισης βάλουμε τις οικονομίες μας πίσω στο δρόμο για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη – κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Χρειαζόμαστε επίσης μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πρέπει να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ της επίτευξης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα τόνωσης επενδύσεων.»

Ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni, συμπλήρωσε: «η πανδημία και τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού έχουν προκαλέσει ένα βίαιο πλήγμα για τις οικονομίες της Ευρώπης. Αυτές οι συστάσεις αντικατοπτρίζουν αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση. Οι προτεραιότητες σήμερα είναι η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, η υποστήριξη των εργαζομένων μας, η διάσωση των επιχειρήσεων μας. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από αυτήν την κρίση δεν έχουν εξαφανιστεί. Έτσι, καθώς κοιτάζουμε το μέλλον, οι επενδυτικοί και μεταρρυθμιστικοί μας στόχοι πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην επιτυχία των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων και στη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει επίσης ότι όλοι πρέπει να πληρώσουν το μερίδιό τους: δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης και δικαιοσύνης».

Ο Nicolas Schmit, Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, τόνισε: «η στήριξη των εργαζομένων, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η διασφάλιση του δικαιώματος στους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους θα είναι κορυφαίες προτεραιότητες για την οικονομική μας ανταπόκριση στην κρίση, καθώς και για τη διασφάλιση μιας πράσινης χωρίς αποκλεισμούς και ψηφιακής μετάβασης».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 20 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.