ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ:Ενισχύεται η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Χιλή

18:10 - 10 Ιουλ 2007 | Οικονομία
Το Σαντιάγκο της Χιλής επισκέφθηκε για πρώτη φορά επιχειρηματική αποστολή που οργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής και ο ΟΠΕ στις 6 και 7 Ιουλίου 2007. Την αποστολή, που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επίσκεψης στη Βραζιλία, ακολούθησαν εκπρόσωποι 11 εταιριών και φορέων από τους κλάδους σιδηροβιομηχανίας, πληροφορικής, ενέργειας, ηλεκτρονικών, τροφίμων-ποτών και ναυτιλίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 συναντήσεις με Χιλιανές εταιρίες.

Κατά την επίσκεψη στη Χιλή ο ΣΕΒ είχε επαφές και υπέγραψε Πρωτόκολλα Συνεργασίας με δύο κύριους φορείς, τον Σύνδεσμο Παραγωγής και Εμπορίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Σαντιάγκο, θέτοντας τις βάσεις για τη δικτύωση  των ελληνικών εταιριών με τη Χιλιανή αγορά και συμβάλλοντας στον εντοπισμό σημαντικών τοπικών επιχειρήσεων.

 Όπως φάνηκε από τις επαφές και με δεδομένη την τάση για εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων, ορισμένα ελληνικά τρόφιμα μπορούν να αποκτήσουν μερίδιο της τοπικής αγοράς, ενώ καλές προοπτικές για συνεργασία υπάρχουν στους τομείς ενέργειας, καλωδίων, σε νέες τεχνολογίες και στην πληροφορική, καθώς και σε τεχνογνωσία σε τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες. Ιδιαίτερα ευνοϊκοί παράγοντες είναι οι θετικές επιδόσεις της Χιλιανής οικονομίας, η πληθώρα συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου που έχει συνάψει η Χιλή με διάφορες χώρες, η χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων (17%), η προστασία των ξένων επενδύσεων, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα και η διαφάνεια, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθώς και η εντυπωσιακή φιλικότητα προς το ελληνικό στοιχείο.

Τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ελληνική επένδυση στη Χιλή έχει πραγματοποιήσει η εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ, η οποία διαχειρίζεται και παρέχει τεχνογνωσία στον κρατικό οργανισμό τυχερών παιχνιδιών, ενώ η εταιρία ΒΙΟΧΑΛΚΟ αποτελεί βασικό πελάτη της κρατικής εταιρίας και πολλών ιδιωτικών εταιριών χαλκού απορροφώντας σημαντικές ποσότητες της πλούσιας τοπικής παραγωγής.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ, που οργανώθηκε στο Σαντιάγκο, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι η αγορά της Χιλής, των 16 εκατομμυρίων καταναλωτών, που απολαμβάνει ένα υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει για τις ελληνικές εταιρίες όχι μόνο αγορά στόχο, αλλά και ορμητήριο για  την περαιτέρω επέκτασή τους στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρουν συνεργασίες με δυναμικές τοπικές εταιρίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.