ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΚΕ: Τι λέει για Mifid - Bασιλεία ΙΙ

19:30 - 10 Ιουλ 2007 | Οικονομία
Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στο μέλλον, εκτιμά η ΟΚΕ ότι θα φέρει το σχέδιο νόμου για τις «Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με τη Γνώμη της ΟΚΕ, το Σχέδιο Νόμου έρχεται να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2004/39 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Tα βασικά θέματα που αντιμετωπίζονται αφορούν κυρίως στις αγορές των χρηματοπιστωτικών μέσων και τις συναλλαγές, οι οποίες διενεργούνται μέσω του Χρηματιστηρίου και έξω από αυτό (εξω-χρηματιστηριακές).

Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή της Οδηγίας έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο σε όλη την Κεφαλαιαγορά με την ευρεία της έννοια.Το Σχέδιο Νόμου επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στο μέλλον.

Η Ο.Κ.Ε. διατηρεί την άποψη πως το σύνολο των νομοθετημάτων και διατάξεων που αναμένεται να ακολουθήσουν την ενσωμάτωση της MiFID (Market in Financial Instruments Directive) στην ελληνική νομοθεσία μπορούν να προάγουν περαιτέρω τη διαφάνεια στις συναλλαγές επί κινητών αξιών, αλλά και την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, αφού πέραν των άλλων εισάγει την υποχρέωση εκτέλεσης κάθε εντολής του πελάτη με τους πλέον ευνοϊκούς για αυτόν όρους.

Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις με την εφαρμογή του Νόμου στη λειτουργία ιδιαίτερα των Χρηματιστηριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να αναδιοργανωθούν εκ βάθρου, ενώ θα αντιμετωπίσουν και ιδιαίτερα αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφέρει η ενσωμάτωση της MiFID θετικά αποτελέσματα να λάβουν και να εκδώσουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, έγκαιρα, τις αναγκαίες αποφάσεις και διευκρινήσεις, ώστε να καθοδηγηθούν οι εταιρείες αφενός στη σωστή εφαρμογή της Οδηγίας και αφετέρου στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί ώστε οι καταργούμενες διατάξεις υφισταμένων νόμων να μη δημιουργούν κενά στη νομοθεσία.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου «Ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα Πιστωτικά Ιδρύματα, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των Επιχειρήσεων Παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και λοιπές διατάξεις» σύμφωνα με την ΟΚΕ το Σχέδιο Νόμου ενσωματώνει στην ελληνική τραπεζική νομοθεσία τις διατάξεις των Οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ σε ένα νέο νομοθετικό κείμενο αντικαθιστώντας το βασικό τραπεζικό νόμο 2076/1992 και το Π.Δ. 267/1995.

Με τη συγκέντρωση των βασικών διατάξεων των Οδηγιών αυτών σε ένα ενιαίο Σχέδιο Νόμου διευκολύνονται τόσο οι εποπτικές αρχές, όσο και οι εποπτευόμενες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται και οι σχετικές συστάσεις διεθνών οργανισμών.

ΗΟ.Κ.Ε. διαπιστώνει ότι το Σχέδιο Νόμου δεν αποκλίνει επί το αυστηρότερο από τις διατάξεις των κοινοτικών οδηγιών. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται ισοδύναμοι όροι ανταγωνισμού και δεν επιβαρύνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και οι ελληνικές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) από αυστηρότερες διατάξεις.

Το κυριότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη είναι οι διακριτικές ευχέρειες που παρέχονται στις εθνικές εποπτικές αρχές από την εφαρμογή του νέου πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας. Το γεγονόςσυνεπάγεται μια ανομοιομορφία στην εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων του εποπτικού πλαισίου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι αν και η μείωση των σχετικών διακριτικών ευχερειών θα ήταν στο πλαίσιο της ενιαίας τραπεζικής αγοράςεπιθυμητή, εν τούτοις δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.