ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΣΤΑΤ: Δίνει το πρώτο «υπερηχογράφημα» του ΑΕΠ

11:19 - 04 Ιουν 2020 | Οικονομία
ΕΛΣΤΑΤ: Δίνει το πρώτο «υπερηχογράφημα» του ΑΕΠ
Μια πρώτη τεκμηριωμένη γεύση για το μέγεθος της ύφεσης, που φέρνει η πανδημία, αναμένεται να δοθεί σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσιοποιεί τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Έστω και αν περιλαμβάνουν μόνο 15 μέρες καραντίνας, ωστόσο ενσωματώνουν σε επίπεδο π.χ. εξαγωγών το πώς άρχισε ήδη από το Φεβρουάριο, οπότε και είχε αρχίσει να κτυπά την Ευρώπη, να επηρεάζει o COVID 19 την εθνική οικονομία.  

Σημειώνεται ότι αυτή η καταγραφή είναι η πρώτη μετά από σειρά εκτιμήσεων της κυβέρνησης, που συνεχώς αναθεωρούνταν, αλλά και της Κομισιόν που προέβλεψε ότι η επιβράδυνση στο ΑΕΠ θα κυμανθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ.

Επίσης, οι καταγραφές αυτές έρχονται να προστεθούν στα δεδομένα για τα έσοδα που καταγράφουν υστέρηση, έστω και κατά όχι τόσο κακή όσο αρχικώς αναμενόταν. Σημειώνεται ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 14.100 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.353 εκατ. ευρώ ή 8,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.

Σε σχέση πάντως με τις προβλέψεις για το ΑΕΠ με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες, καταγράφει ένα καλό σενάριο, όπου το ΑΕΠ θα παρουσιάσει πτώση μόλις 4,7%, αλλά κι ένα δυσμενές που κάνει λόγο για 7,9% ύφεση το 2020. Αυτό όμως με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα που ακόμη δεν έχει αρχίσει να φαίνεται η έλλειψη των εσόδων του τουρισμού σε μεγάλο βαθμό, έσοδα που κυρίως μπαίνουν μετά το Μάιο.

Ελπίδα, πάντως, είναι ότι ανάσχεση στην ύφεση θα φέρουν τα 14,5 δισ. μέτρα, ωστόσο ερώτημα είναι το εάν θα φτάσουν για τη διάσωση των χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Γι΄ αυτό ακριβώς και η σπουδή της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό ώστε να δοθεί «οξυγόνο» σε πολλές επιχειρήσεις, που δύσκολα θα βρουν το δρόμο στα χρηματοδοτικά εργαλεία διάσωσης που έχουν στηθεί.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:22 - 04 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.