ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόλογο: Ο θετικός απολογισμός «χτίζει» τα επόμενα βήματα του δανεισμού

08:40 - 10 Ιουν 2020 | Οικονομία
Ομόλογο: Ο θετικός απολογισμός «χτίζει» τα επόμενα βήματα του δανεισμού
Ικανοποιημένο είναι το οικονομικό επιτελείο από την πορεία στις αγορές του νέου χρεογράφου που εκδόθηκε χτες από τον ΟΔΔΗΧ.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του ότι  αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου.

Όπως είπε ο υπουργός «για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία.

Άντλησε, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%. Επιτόκιο ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019. Και φυσικά, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%».

Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του ΟΔΔΗΧ, αποτελεί η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα των επενδυτών ήταν αυτό πους δίνει «αέρα σα πανιά της Αθήνας». Πιο συγκεκριμένα, περίπου 215 λογαριασμοί ενεργοποιήθηκαν για προσφορές, με ποσοστό 27.5% να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Citi με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από το Citi. Επίσης, πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές από την Ελλάδα αντιπροσώπευσαν το 15% των συνεισφορών και 15% ήταν από τις ΗΠΑ. Μόλις το 14,5% της έκδοσης, κατέληξε σε hedge funds, ενώ το  περίπου το 85% βρέθηκε στα χέρια μακροπρόθεσμων επενδυτών. Παράλληλα, το 5,5% της έκδοσης κατέληξε σε συνταξιοδοτικά ταμεία.

Screenshot 20200609 225436

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το επιτόκιο ήταν πολύ ικανοποιητικό παρά το γεγονός ότι στην «πιάτσα» αυτές τις ημέρες βρίσκονται χρεόγραφα από πολλά κράτη της ΕΕ κι όχι μόνο. Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία βγήκαν και αυτές μαζί με την Ελλάδα, ενώ Γερμανία, Φινλανδία και Κροατία προανήγγειλαν τις δικές τους εκδόσεις. Το τελικό επιτόκιο 1,5%, είναι το ιστορικά χαμηλότερο της Ελληνικής Δημοκρατίας από καταβολής εκδόσεων σε ευρώ. Κι αυτό καθώς οι προσφορές έφτασαν κάποια στιγμή στα 17 δισ. ευρώ.

Προφανώς, οι κινήσεις της ΕΚΤ αλλά και η ύπαρξη του περίφημου «μαξιλαριού» ρευστότητας έχουν παίξει το ρόλο τους στην εικόνα αυτή, όπως και η ελπίδα ότι τελικά οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι «γενναίες» ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα η Αθήνα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της ώστε να κρατήσει ενεργή τη σχέση της με τη διεθνή αγορά. Βέβαια, φέτος έχει ήδη προχωρήσει σε εκδόσεις χρεογράφων 7,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το φετινό στόχο σε σχέση με το δανειακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση ένα καλό σενάριο, η Αθήνα θα βγει για άλλη μια τουλάχιστον φορά στις αγορές, πιθανότατα προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Στον αρχικό σχεδιασμό είναι είτε μια νέα έκδοση 5ετούς ομολόγο,υ είτε ένα reopening προηγούμενης έκδοσης.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.