ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Απόφαση ανακούφισης (748 εκατομμυρίων ευρώ) του ελληνικού χρέους

19:53 - 11 Ιουν 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Απόφαση ανακούφισης (748 εκατομμυρίων ευρώ) του ελληνικού χρέους
Όπως αναμενόταν, το Eurogroup ενέκρινε την Πέμπτη την ανακούφιση του ελληνικού χρέους κατά 748 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από την επιστροφή κερδών ANFAs και SMPs και κατάργηση αύξησης επιτοκίων σε δάνεια του EFSF, που διεκδικούσε η Ελλάδα. Το Eurogroup εκταμιεύει συγκεκριμένα ποσό 640 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα  κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Μαζί με τα μέτρα ελάφρυνησης του χρέους, το όφελος για την Ελλάδα ανέρχεται σε 748 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση για εκταμίευση, που είχαμε προαναγγείλει, έρχεται μετά από θετική αξιολόγηση από τους πιστωτές της Ελλάδας. Η έκτη μεταμνημονιακή έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα (δεδομένων των συνθηκών, λόγω κορονοϊού) έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες και τηρεί τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, που έχει λάβει έναντι των εταίρων της.

Η έκθεση περιέχει βέβαια την παρατήρηση πως η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Νωρίτερα, θυμίζουμε πως δόθηκαν στη δημοσιότητα απολογιστική έκθεση του ESM για τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, στα οποία γίνεται από τη μεριά των δανειστών έντονη αυτοκριτική. Παράλληλα, γίνονται, όμως και συστάσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να απορροφήσει τους "κραδασμούς" που προκαλεί στην οικονομία της η πανδημία του κορονοϊού.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε στους συναδέλφους του την απόφασή του να αποχωρήσει. Άνοιξε έτσι και επίσημα ο δρόμος για τη διαδοχή του, που αναμένεται να γίνει εντός Ιουλίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:01 - 11 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.