ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για δημιουργία bad bank στην Ελλάδα

18:33 - 19 Ιουν 2020 | Οικονομία
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για δημιουργία bad bank στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank ώστε να συγκρατηθούν τα νέα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να "γεννήσει" η κρίση που προκύπτει από την πανδημία του κορονοϊού και εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Ωστόσο, το διεθνές πρακτορείο επανέρχεται με νέο δημοσίευμα στο οποίο αναφέρει πως η Τράπεζα της Ελλάδας έχει κινήσει τις διαδικασίες για μία τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζει ήδη τη δημιουργία bad bank που θα υποστηρίζεται από τους φορολογούμενους, προκειμένου να συγκρατήσει την αύξηση επισφαλών δανείων. Η κρίση της πανδημίας θεωρείται βέβαιο πως θα γεννήσει νέα κόκκινα δάνεια και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει εδώ και καιρό δηλώσει πως θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία bad bank.

Το Bloomberg υποστηρίζει λοιπόν πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει ήδη προχωρήσει από τη μεριά της ΤτΕ που έχει προσεγγίσει επενδυτές και τραπεζικούς συμβούλους, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, το πρακτορείο επικαλείται πηγές της ΤτΕ που όπως λέει αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα κινείται προς τη δημιουργία μιας bad bank που θα υποστηρίζεται από κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να απορροφήσει δισεκατομμύρια ευρώ "κόκκινων δανείων" από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να διατρέξει τον κίνδυνο να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις. Πολλές ακόμα χώρες εμφανίζονται να επεξεργάζονται ανάλογα σχέδια.

Πάντως, ούτε από τη μεριά της ΤτΕ, ούτε από της ΕΚΤ έγινε κάποιο σχόλιο σε σχετική ερώτηση του Bloomberg.

Η θέση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζουμε και πάλι πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε για το θέμα την περασμένη Τετάρτη: "Η δημιουργία bad bank είναι μία επιλογή, αλλά δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη τώρα". Βέβαια, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι πάντα καλά να υπάρχουν, είχε διευκρυνίσει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια bad bank θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει περισσότερα χρήματα φορολογουμένων από το σχέδιο τιτλοποίησης, αν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρουν πηγές του Bloomberg. Η Ελλάδα θα λάβει κάποια αμοιβή από τις τράπεζες σε ένα σενάριο "κακής τράπεζας" επειδή θα χρησιμοποιούσαν τις αποκαλούμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Πάντως, η ιδέα μιας κακής τράπεζας έχει αποτύχει να κερδίσει έδαφος σε επίπεδο ΕΕη.

Ο Andrea Enria, επικεφαλής του SSM της ΕΚΤ έχει προτείνει μια πανευρωπαϊκής κλίμακας bad bank το 2017 όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) αλλά απέτυχε να προωθήσει την ιδέα. "Είναι ένα εργαλείο που γνωρίζουμε και το οποίο μπορεί να εξεταστεί αν υπάρξει ανάγκη", είχε δηλώσει ο Enria νωρίτερα αυτό το μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.