• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει ο β’ κύκλος - Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται

08:07 - 26 Ιουν 2020 | Οικονομία
Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μετά από την παράταση 4 ημερών που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, οπότε και είχε προγραμματιστεί η αρχική λήξη της προθεσμίας.

Με την παράταση, που αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διευρύνεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων στους οποίους εντάσσονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και αν ήταν προβληματικές την 31.12.2019.

Αναλυτικά, στην σχετική απόφαση τροποποίησης της ΚΥΑ ΓΔΟΥ131/13.6.2020 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 – Α΄ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος), που υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

α) παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26/6/2020 και

β) τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την ΕΕ, επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.

Οι νέοι δικαιούχοι

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών διεύρυνε το πεδίο και έδωσε τη δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, στον δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών, είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Με δεδομένο ότι μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ξεπερνούν τις 200.000, το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε την Πέμπτη όσους δεν έχουν ήδη υποβάλει οριστική αίτηση, να σπεύσουν να το κάνουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν αιτηθεί να ενταχθούν στο μέτρο μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, 127.806 επιχειρήσεις.

Σε σχέση με τις 200.000 ατομικές επιχειρήσεις, που εκτιμάται ότι δικαιούνται δάνειο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέχρι χθες το βράδυ είναι υποβάλει αίτηση περίπου 70.000. Όπως φαίνεται 2 στις 3 ατομικές επιχειρήσεις δεν φαίνονται πρόθυμες να πάρουν το προνομιακό αυτό δάνειο.

Ήδη από την πρώτη φάση του μέτρου όπως κατέδειξε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, οι 2 στις 10 (20,1%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παροχής ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αντίθετα μόλις 1 στις 10 (9,6%) επιχειρήσεις έκαναν χρήση των δανειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το 40% των επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν μέσω τραπεζών εντάχθηκαν και στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 26 Ιουν 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman