ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πατέλης: Σχέδιο ανάπτυξης σε 4 άξονες, με ευρωπαϊκό... αέρα

18:34 - 01 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Πατέλης: Σχέδιο ανάπτυξης σε 4 άξονες, με ευρωπαϊκό... αέρα
Σε τέσσερις άξονες κινείται το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο ανέλυσε την Τετάρτη ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και όπως σημείωσε είναι "εναρμονισμένο" με το σχέδιο της ΕΕ για την "επόμενη μέρα".

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως γίνεται λεπτομερής δουλειά που θα φέρει το συνολικό σχέδιο το φθινόπωρο.

Το σχέδιο θα βασίζεται στην πρόταση της επιτροπής σοφών της οποίας ηγείται ο νομπελίστας οικονομολόγος, κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης και κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Οι άξονες αυτοί συνδέονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ όπως καθορίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και είναι:

Πράσινη ανάπτυξη. "Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μοντέλο για την ενεργειακή μετάβαση ανά την Ε.Ε. κάτι που απαιτεί επενδύσεις αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που τελούν  σε τροχιά υλοποίησης", σημείωσε.

Ψηφιακή μετάβαση. Η Ελλάδα κέρδισε πολύ έδαφος στο συγκεκριμένο τομέα εντός της καραντίνας και θέλει να συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς.

Επενδύσεις και μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε ο κ. Πατέλης η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και εξαγωγές.

Απασχόληση και η κοινωνική συνοχή. Όλατα παραπάνω σημείωσε θα πρέπει να βασιστούν στην κοινωνική συνοχή, που για να υπάρξει θα πρέπει να ενισχυθεί η απασχόληση.

Επιπλέον των παραπάνω πεδίων ο κ. Πατέλης είπε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία, στις υποδομές και σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως θα υπάρξει διαρκής επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για να δώσει συνέχεια στα όσα είπε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε πως η νέα πρόκληση για την Ελλάδα είναι να ακολουθήσει το δρόμο που χαράσει η ΕΕ και να απορροφήσει όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να "τρέξει" τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα της δώσουν ώθηση μετά την ύφεση του 2020.

Συνεπώς, ο κ. Πατέλης υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και ασφαλώς αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εξειδικευμένες προτάσεις του αναπτυξιακού σχεδίου. Ένα σχέδιο που όμως θα πρέπει να συνδυάζεται με μέσα άμεσης στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που διανύουν μία ακόμη δύσκολη περίοδο και καλούνται να αντέξουν υπό συνθήκες κρίσης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 01 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.