ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 3,2% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

13:02 - 09 Μαρ 2006 | Οικονομία
Αύξηση 3,2% εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το Φεβρουάριο. Η ΕΣΥΕ αναμένει τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,2% το Μάρτιο.
Ειδικότερα, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2006, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2005, προκύπτει αύξηση κατά 3,2%, έναντι αύξησης 3,1% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2005 προς το 2004. Σε σύγκριση µε τον Ιανουάριο 2006, ο δείκτης παρουσίασε µείωση 1,2%, έναντι μείωσης επίσης 1,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους. Ο µέσος δείκτης του δωδεκαµήνου Μαρτίου 05 - Φεβρουαρίου 06, σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Μαρτίου 04 – Φεβρουαρίου 05, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 3% που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα. Σημειώνεται ότι η µείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, κατά 1,2% το Φεβρουάριο προήλθε από τις ακόλουθες µεταβολές: 1. Από τις µειώσεις των δεικτών
α) Κατά 12,3% της οµάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειµερινών εκπτώσεων.
β) Κατά 3% της οµάδας ∆ιαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω των γενικών χειµερινών εκπτώσεων.
γ) Κατά 0,5% της οµάδας Μεταφορές, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνης), αλλά και της επαναφοράς του κοµίστρου των ταξί στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του ∆ώρου Χριστουγέννων.
δ) Κατά 0,7% της οµάδας Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω επαναφοράς των τιµών των σερβιριζόµενων ειδών στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του ∆ώρου Χριστουγέννων.
ε) Κατά 0,2% της οµάδας Aλλα αγαθά και υπηρεσίες, αφενός, λόγω των γενικών χειµερινών εκπτώσεων και αφετέρου, λόγω επαναφοράς των τιµών, στα κουρεία – κοµµωτήρια, στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του ∆ώρου Χριστουγέννων. 2. Από τις αυξήσεις των δεικτών
α) Κατά 1,8% της οµάδας ∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιµών, κυρίως, στα είδη: µοσχάρι νωπό, ψάρια νωπά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, ελαιόλαδο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στο αρνί και κατσίκι (νωπά).
β) Κατά 0,4% της οµάδας Στέγαση, λόγω αύξησης των τιµών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρµανσης. Εναρμονισμένoς δείκτης τιμών καταναλωτή Οπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, ο εναρμονισμένoς δείκτης τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2005, παρουσίασε αύξηση 3,2%, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2005 προς το 2004. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 1,6%, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 05 - Φεβρουαρίου 06, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 04 - Φεβρουαρίου 05, παρουσίασε αύξηση 3,4%, έναντι αύξησης 3,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.