ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παζάρια» για πρώτη κατοικία και πτωχευτικό-Διάσκεψη θεσμών με τράπεζες

22:13 - 10 Ιουλ 2020 | Οικονομία
«Παζάρια» για πρώτη κατοικία και πτωχευτικό-Διάσκεψη θεσμών με τράπεζες
Τα θέματα του νέου πτωχευτικού νόμου, το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και η ρευστότητα στην οικονομία, στο φόντο της κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τους επικεφαλής των Θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα προβλέπεται να υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο των θεσμών καθώς όλα αυτά τα ζητήματα και ειδικά τα θέμα του πτωχευτικού και της πρώτης κατοικίας χωρίζουν τις δυο πλευρές.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο έχει προτάξει την ανάγκη να στηριχθεί όλος αυτός ο κόσμος που έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση λόγω πανδημίας και υποστηρίζει ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα μπουν για να ενταχθεί κάποιος στην «περίμετρο προστασίας» θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, ότι τα δεδομένα είναι περίεργα στην αγορά. Για παράδειγμα, ένα κριτήριο για τη συνολική ακίνητη περιουσία δεν έχει νόημα καθώς στη συγκυρία δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον κι έτσι αν θελήσει κάποιος να πουλήσει για να ξεχρεώσει, δε θα το καταφέρει. Επιπλέον, η κυβέρνηση προτάσσει το γεγονός ότι στο αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης στο 100% των τόκων επιχειρηματικών δανείων, που μάλιστα πήρε παράταση από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν μπήκε κανένα κριτήριο περιουσιακό, παρά μόνο η προϋπόθεση της μείωσης τζίρου και η ρήτρα μη απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι τεχνοκράτες στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που εξέπνευσε, επιμένουν να ισχύσουν αυστηρά κριτήρια όπως:

-το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, με προσαύξηση 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη

-η ακίνητη περιουσία, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ

-οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:26 - 10 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.