ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο σύντομος Αύγουστος και ο θολός Σεπτέμβρης φρενάρουν το ΑΕΠ

11:12 - 22 Αυγ 2020 | Οικονομία
Ο σύντομος Αύγουστος και ο θολός Σεπτέμβρης φρενάρουν το ΑΕΠ
Μπορεί ο Αύγουστος να καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις για πολλούς, ειδικά χερσαίους, τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο δε φτάνει να αναιρέσει μια δυσμενή εικόνα που διαφαίνεται για την πορεία του ΑΕΠ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά εποχικά καταλύματα δεν άνοιξαν (περίπου το 40%) καρκινοβατούν, ενώ τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, κυρίως στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, παραμένουν άδεια με το συνεδριακό τουρισμό των επόμενων μηνών να είναι απών. Επίσης οι απώλειες και στην εστίαση είναι μεγάλες, με τους φορείς να κάνουν λόγο για πτώση τζίρου ως και 60% κατά περίπτωση.

Συνολικά στα € 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020 εκτιμώνται τα τουριστικά έσοδα σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Μάλιστα με επιστολή του, χτες, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος προς το οικονομικό επιτελείο και πιο συγκεκριμένα τους υπουργούς Οικονομικών κι Εργασίας καταθέτει μια δέσμη έξι προτάσεων «για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, προσβλέποντας σε όσο γίνεται περιορισμό των απολύσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αναπόφευκτο».

«Η αρχική μας εκτίμηση για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ, δυστυχώς διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των € 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Όπως, επίσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, χτες, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «OnLine» «η εποχικότητα τελειώνει έτσι κι αλλιώς με 35 – 40% μέση πληρότητα για Ιούλιο και Αύγουστο. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία από το Σεπτέμβριο καθώς ματαιώνονται εκθέσεις και συνέδρια. Οι πληρότητες που κάνουν σήμερα οι μεγάλες πόλεις δεν αγγίζουν ούτε το 10%», σημείωσε.

Στο μεταξύ την περασμένη Παρασκευή η Eurostat δημοσιοποίησε τις αρχικές εκτιμήσεις (flash estimates) για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, που έπεσε κατά 15% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία κατέγραψε ύφεση -11,7%, ενώ ακόμα πιο βαρύ ήταν το πλήγμα για την Ισπανία (-22,1%), την Ιταλία (-17,3%), τη Γαλλία (-19%), των οποίων η τουριστική περίοδος ξεκινά πιο νωρίς. Η Ελλάδα, όπως επίσης η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, δεν δημοσιοποιούν τέτοιες αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, ωστόσο ο τουρισμός και οι χαμηλές επιδόσεις δίνουν μια πρώτη εικόνα των επιπτώσεων και στην ελληνική οικονομία για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Βέβαια το γ’ 3μηνο είναι αυτό που θα κρίνει το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα κι εκεί μόνον ο Αύγουστος φαίνεται να διασώζεται με το Σεπτέμβριο να είναι «θολός» λόγω των ανοικτών υγειονομικών μετώπων. Ο Ιούλιος παρέμεινε «φτωχός» με πληρότητες στο 25% και τζίρους στη βάση εκτιμήσεων σε εμπορικές περιοχές και εστίαση να είναι στο 305 των περυσινών.

Στο μεταξύ την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Πάντως ανάλυση του ΔΝΤ εντάσσει την Ελλάδα στην πεντάδα των χωρών με τις βαρύτερες απώλειες στο ΑΕΠ λόγω τουρισμού κι επιδείνωσης του ισοζυγίου πληρωμών.

Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι οι πέντε χώρες, οι οποίες θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες- ίσως και πάνω από 3% του ΑΕΠ- από τις αναταράξεις στον Τουρισμό.

Σύμφωνα την έκθεση ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τον τουρισμό ενώ συνολικά οι απώλειες σε αφίξεις και εισπράξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 70% στο σύνολο της χρονιάς. Όπως αναφέρεται η πτώση αυτή, θα επηρεάσει το Ισοζύγιο Πληρωμών των χωρών, ειδικά των πιο εξαρτημένων από τον Τουρισμό. Ειδικά η Ελλάδα πέρα από το ότι θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες- γύρω στο 7% του ΑΕΠ- στις εξαγωγές μετά την Ταϊλάνδη, θα υποστεί και σχεδόν την ίδια ζημιά στο Ισοζύγιο Πληρωμών της, δηλαδή κάτι λιγότερο από 6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας τον Ιούνιο το Ισοζύγιο Πληρωμών εμφάνισε έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 805 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Οι εισπράξεις ανήλθαν στα 64,3 εκατ. Ευρώ, όταν τον περσινό Ιούνιο οι εισπράξεις είχαν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ! Και κάπως έτσι, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα.

Όπως τονίζει το ΔΝΤ στην ανάλυσή του, πολλά παραμένουν άγνωστα για το ρυθμό αποκατάστασης των ζημιών το 2020, ενώ η πανδημία φαίνεται ότι θα προκαλέσει αναταράξεις και στη διάρκεια του 2021, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας, σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες οικονομίες.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 22 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.