ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα δημοσιονομικής ελευθερίας στο Eurogroup-Οι κίνδυνοι και οι ενστάσεις

14:38 - 11 Σεπ 2020 | Οικονομία
Μηνύματα δημοσιονομικής ελευθερίας στο Eurogroup-Οι κίνδυνοι και οι ενστάσεις
Παρά τις διαφορετικές οπτικές που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί κοινό σημείο πως οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να είναι ελαστικοί όσο η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στη... μέγγενη της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τον πιο συντηρητικό Ρέγκλινγκ, μέχρι τη Λαγκάρντ και τον "Νότιο" Τζεντιλόνι εκφράστηκε η άποψη πως η δημοσιονομική ελευθερία στα κράτη πρέπει να συνεχίσει να δίνεται μέχρι να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας. Το ερώτημα είναι βέβαια πότε θα έρθει αυτό και πότε θα πρέπει το Eurogroup να... κλείσει την κάνουλα.

Ο συμμετέχοντες στο Eurogroup μοιάζει να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, ωστόσο και πάλι συμφώνησαν πως "σίγουρα η ώρα αυτή δεν έχει έρθει ακόμα".

Μετά το τέλος του Eurogroup, ο νέος επικεφαλής του Πασκάλ Ντόνοχιου τόνισε πως στη συνεδρίαση υπήρξε ξεκάθαρη αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών που οδήγησαν στο να «παγώσουν» οι κανόνες. Ολοι αναγνωρίσαμε ότι το σωστό είναι αυτή τη στιγμή να έχουμε πολιτικές που θα στηρίξουν την οικονομία.

Συνεπώς, η δημοσιονομική ελευθερία επεκτείνεται μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι η ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει πριν το τέλος του 2022 στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από την επόμενη χρονιά.

Στη διαφωνία αυτή ήρθε ο Επίτροπος Οικονομικών να πάρει θέση λέγοντας πως δεν υπήρξε συζήτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία που θα αλλάξει η πολιτική της ευρωζώνης. Συμπλήρωσε δε ότι την επόμενη χρονιά, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι υποστηρικτική.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ακόμα πως ο επίτροπος δήλωσε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας θα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος αν επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες πιο νωρίς απ’ ό,τι πρέπει, παρά πιο αργά.

Επίσης, άξια αναφοράς είναι και η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ που σημείωσε πως "η διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ χρειάζεται την στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής, και κανείς από εμάς δεν μπορεί να αντέξει να εφησυχάσει αυτή τη στιγμή".

Η τραπεζική ένωση απασχόλησε επίσης το Eurogroup και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σύμπνοια και κοινή διάθεση ώστε οι χώρες να προχωρήσουν αυτό το στόχο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:39 - 11 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.