ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα πάρει η Ελλάδα τα 32δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

17:02 - 17 Σεπ 2020 | Οικονομία
Πώς θα πάρει η Ελλάδα τα 32δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Η Κομισιόν έδωσε την Πέμπτη τις βασικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα "στοχεύει" σε 32 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καταθέσει ένα πολύ καλό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για να τα αντλήσει.

 Η προθεσμία για την υποβολή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η 30η Απριλίου 2021, ωστόσο, οι χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν προσχέδια προς επεξεργασία από τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Συνεπώς, ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να τρέχει και σε έναν περίπου μήνα θα μπορούσε να αρχίσει η ανταλλαγή εγγράφων με την ΕΕ για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου θα καταθέσει η χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ήδη την ομάδα που θα "τρέξει" τις διαδικασίες για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με επικεφαλής τον Θόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο ενέκριναν τη διάθεση 672.5 δισ. ευρώ στα 27 κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να διατεθούν αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για το πού θα πάνε και τι σκοπούς θα εξυπηρετήσουν.

Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής κάθε χώρας και κυρίως να εξυπηρετούν στόχους ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.

Επίσης, πρέπει να ανταποκρίνονται στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις που έχει θέσει ως βασικές της προτεραιότητες η ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν παρουσίασε την Πέμπτη πρόσθετες οδηγίες στα κράτη μέλη σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητάς τους, καθώς και ένα πρότυπο πρότυπο για τα σχέδιά τους.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει έντονα τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στα ακόλουθα:

Power up- Εφοδιασμός καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ανακαίνιση - Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Επαναφόρτιση και ανεφοδιασμός - Προώθηση καθαρών τεχνολογιών με αντοχή στο μέλλον για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, φόρτισης και ανεφοδιασμού σταθμών και επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύνδεση - Γρήγορη ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ινών και 5G.

Εκσυγχρονισμός - Ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και υγειονομικών συστημάτων.

Scale-up - Αύξηση των δυνατοτήτων cloud βιομηχανικών δεδομένων στην Ευρώπη και η ανάπτυξη των πιο ισχυρών, προηγμένων και βιώσιμων επεξεργαστών

Reskill and upskill -Προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη ψηφιακών δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 17 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.