ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πατέλης: Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ψηφιοποίησης και ενεργειακής μετάβασης

19:44 - 17 Σεπ 2020 | Οικονομία
Πατέλης: Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ψηφιοποίησης και ενεργειακής μετάβασης
Ο Eπικεφαλής Σύμβουλος οικονομικών του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 15ο ετήσιο Greek Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέπτυξε τις κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθεί η Ελλάδα για να αντλήσει τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τα οποία χαρακτήρισε ως "μεγάλη ευκαιρία" για τη χώρα.

Απευθυνόμενος σε ένα εξειδικευμένο κοινό μίλησε για μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς όπως σε αυτούς της ψηφιοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης.

Πρόκειται άλλωστε για δύο άξονες που ζητά και η ΕΕ από τις χώρες να κινηθούν, ώστε να αντλήσουν και να αξιοποιήσουν σωστά τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ επισημαίνοντας πως η πρόταση που θα υποβάλει η Ελλάδα θα είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων και μεταρρυθμίσεων. 

Όπως είπε οι μεταρρυθμίσεις θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο του προγράμματος, φέρνοντας ως παράδειγμα και ένα σύστημα εκπαίδευσης το οποίο θα συνδέει τη δευτεροβάθμια με τα πανεπιστήμια. 

Στόχος μας είναι, άλλωστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και ανθρώπινα ταλέντα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Αναφέρθηκε στην έμφαση που η ΕΕ θέλει να δίνεται σε πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στις δυνατότητες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης όχι μόνο των κατοικιών, αλλά και της αποδοτικότητας των κρατικών κτιρίων και των βιομηχανικών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Επίσης μίλησε για τις μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της ψηφιοποίησης αλλά και στις επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Για το τραπεζικό σύστημα, είπε μεταξύ άλλων, ότι με σειρά δράσεων όπως το Σχέδιο «Ηρακλής», τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περίπου στο μισό, ενώ σημαντικά οφέλη θα αποκομίσουν και από το πρόγραμμα «Γέφυρα», τόσο οι δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, όσο και οι τράπεζες. Εκτίμησε δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία.

Ερωτηθείς για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικότερα με τη Τουρκία ο κ. Πατέλης εξέφρασε μεταξύ άλλων την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, που χτίζει και ενισχύει διεθνείς συμμαχίες - κάτι που αναγνωρίζεται και από διεθνή μέσα. Επισήμανε ότι προς συμφέρον και των δυο πλευρών δεν είναι η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.