ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Εναλλακτικές προβλέψεις κι ελπίδες για ανάκαμψη το 2021

09:00 - 05 Οκτ 2020 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: Εναλλακτικές προβλέψεις κι ελπίδες για ανάκαμψη το 2021
Εναλλακτικές εκδοχές για την ανάπτυξη και το έλλειμμα την επόμενη χρονιά καταγράφονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις και έτσι επιλέγεται η κατάθεση εναλλακτικών σεναρίων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η οικονομία φέτος θα κινηθεί πτωτικά με ρυθμούς 8,2%. Για το επόμενο έτος, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά με ρυθμό 5,5%. Στην καλύτερη περίπτωση το Υπ. Οικονομικών προβλέπεται ότι η ανάκαμψη θα φτάσει το 7,5% το 2021. Βέβαια αυτό, υπό την αίρεση ότι θα έλθουν και θα αξιοποιηθούν κονδύλια τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας εμμένει στην αρχική πρόβλεψη για ύφεση 9%, ενώ οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ με κατώτατο όριο το 10%.

Σε σχέση με το έλλειμμα η πρόβλεψη έχει δυο εκδοχές. Η μία κάνει λόγο για 0,5% έλλειμμα και η άλλη για 1% καθώς η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της επεκτατικής πολιτικής.

Πάντως το «μάζεμα» του ελλείμματος απαιτεί εξοικονόμηση πόρων που φτάνουν τα 11 - 12 δισ. ευρώ, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στο 6,75% του ΑΕΠ ( υπάρχει και δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων 0,8% του ΑΕΠ). Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει συστήσει πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2%

Βέβαια ο στόχος του έστω και μερικού ισοσκελισμού είναι δύσκολος καθώς η βασική πηγή εισοδήματος της χώρας, ο τουρισμός και του χρόνου έχει υψηλό δείκτη αβεβαιότητας. Ελπίδα για το επιτελείο είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων που εκτιμάται ότι θα περιορίσουν την φοροδιαφυγή.

Σε σχέση με μέτρα ανακούφισης, στο προσχέδιο καταγράφονται τα εξής στοχευμένα μέτρα:

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που μεταφέρει ποσά 300 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους και 500 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις

- Κατάργηση για το 2021 της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 770 εκατ. ευρώ.

- Εφαρμογή της ψηφισμένης μείωσης φόρους κατά 1.300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θεάματα για άλλους 4 μήνες τουλάχιστον, έως το τέλος Απριλίου με κόστος 150 εκατ. ευρώ. 

- Παράταση αποπληρωμής σε δόσεις μέχρι και το 2023, για που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.

- Εκπτώσεις φόρου για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.