ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυλακάκης: Να μπούμε σε περίοδο ανάκαμψης, ανατροφοδοτούμενης ανάπτυξης και ελπίδας

19:44 - 15 Οκτ 2020 | Οικονομία
Σύνεση και υπομονή συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θόδωρος Σκυλακάκης, κλείνοντας τη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Να περάσουμε την κακοτράχαλη αυτή περίοδο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να μπούμε σε μια περίοδο ανάκαμψης, ανατροφοδοτούμενης ανάπτυξης και προπαντός ελπίδας για τον ελληνικό λαό, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ύψος των δαπανών στην Υγεία - εν μέσω πανδημίας - και την Παιδεία, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη.

«Εντίμως σας λέω ότι δεν έχω αρνηθεί κανένα αίτημα του υπουργείου Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι «έχουμε ξοδέψει μισό δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο, βάλαμε στον φετινό προϋπολογισμό άλλα 100 εκατ. για εμβόλια κι έχουμε ενισχύει με άλλα 330 εκατ. τον ΕΟΠΥ».

Όσο για την Παιδεία, είπε ότι το «τελευταίο δωδεκάμηνο έχουμε 10.000 παραπάνω καθηγητές, με αξιόλογο κόστος, ενώ κάναμε μια μεγάλη παρέμβαση για τις καθαρίστριες των σχολείων που ήταν σε πολύ κακές εργασιακές σχέσεις».

Παράλληλα, μίλησε για αντιφάσεις της αντιπολίτευσης, που επισείει τον κίνδυνο νέου μνημονίου, την ώρα που ζητεί από την κυβέρνηση να ξοδέψει παραπάνω ή μιλά για πακτωλό χρημάτων για εξοπλισμούς.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών για τη Φορολογική Πολιτική, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είπε ότι, πέραν της αβεβαιότητας για το πότε θα εκδηλωθεί η δυναμική της ανάκαμψης το 2021, λόγω της πορείας της πανδημίας, υπάρχουν και οι εξής σταθερές:

- Εξακολουθεί η ρήτρα διαφυγής στο δημοσιονομικό πεδίο για τις χώρες της ευρωζώνης, με στόχο να παραμείνουν ζωντανές οι οικονομίες τους.

- Υπάρχει σύγκλιση των προβλέψεων σε διεθνές επίπεδο, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2021 στο ίδιο επίπεδο με του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

- Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2021, που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστικής οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι «το βασικό ερώτημα δεν είναι το μέγεθος της ύφεσης φέτος και της ανάκαμψης του χρόνου, αλλά το τι οικονομία θα έχουμε μετά την κρίση. Πώς θα γίνει η διαφοροποίηση της παραγωγής; Με τη δημιουργική καταστροφή που υπονοήθηκε στη συζήτηση για τον Πτωχευτικό Κώδικα; Θα αφήσουμε την αγορά να αποφασίσει μόνη της ποιες τεχνολογικές αναβαθμίσεις θα πραγματοποιήσει;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Για το καλό και το δυσμενές σενάριο που έχει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «σωστό θα ήταν να έχουμε ένα σενάριο βάσης, ένα αισιόδοξο κι ένα απαισιόδοξο σενάριο». Αναφερόμενος στο μαξιλάρι-μπάφερ, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στο ύψος που είναι, αλλά να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες. «Να το χρησιμοποιήσουμε στις κακές στιγμές και μετά να το αναπληρώσουμε. Δεν λέμε να το ξοδέψουμε όλο, αλλά να το κρατήσουμε σε αυτό το σημείο δεν έχει λογική» είπε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.