ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: €765 εκατ. μέσω ESM στην Ελλάδα-Σύσταση για τα δημοσιονομικά

14:45 - 18 Νοε 2020 | Οικονομία
Κομισιόν: €765 εκατ. μέσω ESM στην Ελλάδα-Σύσταση για τα δημοσιονομικά
Η Κομισιόν ανάβει πράσινο φως για τη δόση του ESM προς την Ελλάδα στην 8η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία έχει θετικό πρόσημο με πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, και "αστερίσκοι", με ιδιαίτερες αναφορές στο θέμα του χρέους, αλλά και στο να μην ξεφύγει το έλλειμμα. Η έκθεση «θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για το Eurogroup, ώστε να αποφασίσει για την αποδέσμευση του επόμενου πακέτου για τα μέτρα του χρέους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της. Τα άνευ προηγουμένου γεγονότα οδήγησαν σε απότομη οικονομική ύφεση και σε «πάγωμα» ορισμένων μεταρρυθμίσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων.»

Αναφέρεται επίσης ότι «η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε ακινησία, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ορισμένων μεταρρυθμίσεων  λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να επανεκκινήσουν την εργασία για τις δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες και υλοποίησαν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.»

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες ολοκλήρωσης της εφαρμογής των νόμων που πρόσφατα εγκρίθηκαν» σημειώνεται στην έκθεση όπου τονίζεται πως έχει ειδική σημασία να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παρατηρείται βέβαια ότι «απαιτείται μεγάλος όγκος 2γενούς νομοθεσίας.»

Σε ειδικό πόρισμα για τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2021 αναφέρεται πως η Επιτροπή έχει τη γνώμη «ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι συνολικά σύμφωνο με τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου 2020». Τα περισσότερα από τα μέτρα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα έναντι της μεγάλης αβεβαιότητας.

Επίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παλαιού τύπου, την εξωτερική εξισορρόπηση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν. Συνολικά, η Επιτροπή θεωρεί σκόπιμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το πόρισμα του 2/2020 για τις υπερβολικές ανισορροπίες, να εξετάσει περαιτέρω την επιμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών.

Καμπανάκι στην Ελλάδα για δημοσιονομικά-χρέος

Είναι σημαντικό η Ελλάδα λόγω του επιπέδου του δημόσιου χρέους τους και των μεγάλων μεσοπρόθεσμων προκλήσεων βιωσιμότητας πριν από την πανδημία COVID-19 να διασφαλίσει ότι, κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων, θα διατηρείται η δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα. Αυτό αναφέρει, τέλος, σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη δημοσιοποίηση σήμερα της φθινοπωρινής δέσμης μέτρων οικονομικής πολιτικής της, που περιλαμβάνει τις γνώμες σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων (ΣΔΠ) για τη ζώνη του ευρώ για το 2021 και τις συστάσεις πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ. 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:04 - 18 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.