ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 2009 θα αρχίσουν οι εργασίες του Πάρκου στο Ελληνικό

20:44 - 02 Αυγ 2007 | Οικονομία
Τη μελέτη διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, ενός εκ των μεγαλύτερωναστικών πάρκων του κόσμου, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Σύμφωνα με το σχέδιο, από τα 6.500 στρέμματα της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, τα 5.900 στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου.

Η κατασκευή και η συντήρηση του πάρκου θα αυτοχρηματοδοτηθεί με την εμπορική αξιοποίηση μέρους της συνολικής έκτασης που θα καλύψει 300 στρέμματα. Με το ποσό που θα εισπραχθεί, θα κατασκευαστεί και θα συντηρείται το πάρκο, ενώ θα υπάρξει αξιόλογο πλεόνασμα γα τη δημιουργία ενός «Ταμείου Πρασίνου», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση των κεντρικών και υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τα έργα για την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου θα ξεκινήσουν το 2009, υπό την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του Οργανισμού που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί το πάρκο υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η δημόσια διαβούλευση με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς επί της οριστικής, αλλά και των επιμέρους μελετών. Η είσοδος στο πάρκο θα είναι ελεύθερη για τους πολίτες.

Στο πάρκο ενσωματώνεται η περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το μόνο που θα διατηρηθεί είναι το κτίριο του FΙR.

Σε ό,τι αφορά τα έργα μεταφορικής υποδομής προβλέπονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

- Μετατόπιση και υπογειοποίηση μεγάλου τμήματος της Λ. Ποσειδώνος διαμέσου του χώρου του Ελληνικού και σε μέγιστη απόσταση 400 μ. από την υφιστάμενη αρτηρία, ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργική ενοποίηση του υπό διαμόρφωση χώρου με την παραλιακή ζώνη και τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

- Προγραμματισμένη ανάπτυξη νέου οδικού συνδέσμου με χαρακτηριστικά ελεύθερης λεωφόρου μεταξύ της Λ. Ποσειδώνος και του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού μέσω της σήραγγας Υμηττού, που θα διέρχεται στο βόρειο όριο του πάρκου και θα υπογειοποιηθεί σε μεγάλο μήκος της ώστε να γίνεται ισόπεδα η σύνδεση του πάρκου με τις παρακείμενες περιοχές κατοικίας.

- Κατασκευή δύο σταθμών μετρό στη Λ. Βουλιαγμένης, στα δύο άκρα της περιοχής του Μητροπολιτικού Πάρκου. Οι σταθμοί θα παραδοθούν το 2009.

- Πιθανή επαναχάραξη της γραμμής τραμ στο βόρειο άκρο του πάρκου και επέκτασή της μέχρι το δίκτυο του μετρό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.