ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλά νέα για την ελληνική οικονομία από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

14:55 - 10 Δεκ 2020 | Οικονομία
Καλά νέα για την ελληνική οικονομία από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη
Ο Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαίωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι βρισκόμαστε προ συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Μπορεί η Ελλάδα στο ζήτημα της Τουρκίας να μην παίρνει αυτό που θέλει, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, ωστόσο, στο ζήτημα της στήριξης της οικονομίας της τα νέα είναι ενθαρρυντικά.

Εξαιρετική είδηση για την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία αποτελεί η άρση του βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα, άλλωστε έχει ποντάρει στα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης την ανάταση της οικονομίας της και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις τόσο το καλύτερο.

Με συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο ο δρόμος ανοίγει και μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσαν να εισρεύσουν στη χώρα μας και τα πρώτα κονδύλια.

Να προσθέσουμε σε αυτή την ευχάριστη είδηση και τις αναμενόμενες από τη μεριά της ΕΚΤ νέες παρεμβάσεις στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Το κόστος δανεισμού θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για χρόνια, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να διαφύγουν από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση.

Tο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ θα επεκταθεί κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Για την Ελλάδα αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ΕΚΤ θα αγοράσει επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 02:38 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.