ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζαββός: Κρίσιμος μηχανισμός «απορρόφησης» αναταράξεων η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

22:30 - 11 Δεκ 2020 | Οικονομία
Ζαββός: Κρίσιμος μηχανισμός «απορρόφησης» αναταράξεων η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση
Τα «κόκκινα» δάνεια, οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ευρωπαϊκή τραπεζική Ένωση, ήταν μεταξύ των θεμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού, στο 4ο Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ, που διοργανώθηκε από την Get Involved ΑΜΚΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί έναν κρίσιμο μηχανισμό "απορρόφησης" αναταράξεων που θα θωρακίζει τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των περιφερειακών κρατών μελών της ευρωζώνης, που συνήθως υφίστανται ασύμμετρα σοκ και θα μετριάσει τις χρόνιες ανισορροπίες που ενεργοποιούνται σε κάθε κρίση» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην τραπεζική Ένωση.

Σχολιάζοντας τα «κόκκινα δάνεια» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο κ Ζαβός επεσήμανε ότι «ο “Ηρακλής” αποτέλεσε κορυφαία μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης, διότι μέσω αυτού του μηχανισμού τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού συστήματος μειώνονται κατά €30-35 δισ. Πρόκειται για μια συστημική λύση που αναδιοργανώνει και ισχυροποιεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά και μια λύση που βασίζεται στην αγορά χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Μέσα σε ένα χρόνο, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο και περιμένουμε και την τέταρτη πριν από το τέλος του έτους».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας «ο πολυδιάστατος ρόλος της ΕΚΤ δεν σταματά εδώ, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταβάλλεται διαρκώς, προστίθενται νέοι δρώντες και δραστηριότητες. Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πρωταρχικός στόχος είναι μια πιο συνεκτική και βιώσιμη οικονομία και κοινωνία, όπου θα αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση. Αυτοί οι δύο πυλώνες αποτελούν βασικούς άξονες στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση. Oι απαιτήσεις γνωστοποίησης για εκδότες ομολόγων και οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που περιλαμβάνουν κλιματικούς κινδύνους έχουν αναδειχθεί ως τα δύο κύρια μέσα, μέσω των οποίων η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κλιματικούς κινδύνους και την πράσινη νομισματική πολιτική. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει επίσης έμφαση σε πράσινα και βιώσιμα χρηματοοικονομικά ζητήματα με πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Σχεδιάζουμε ένα καινοτόμο πλαίσιο κινήτρων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για την έκδοση και την αξιοποίηση πράσινων ομολόγων. Αυτό το νέο εργαλείο θα εκσυγχρονίσει την ελληνική κεφαλαιαγορά και θα ευνοήσει επενδύσεις από πλευράς μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως οι λεγόμενες εταιρείες FinTech».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:36 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.